Globalna potrošnja na blockchain rješenja će skočiti za 188 posto do 2024.

Globalna potrošnja na blockchain rješenja će skočiti za 188 posto do 2024.
DepositPhotos

Blockchain tehnologija uzletjela je na razinama iznad onih vezanih striktno za kriptovalute pa Aksje Bloggen prognozira da će do 2024. na rješenja vezana uz nju biti potrošeno 19 milijardi američkih dolara na globalnoj razini. Osjetno je to povećanje jer u 2020. potrošnja je bila na 4,5 milijardi dolara. To je 188 posto rasta koji se prognozira kroz tri godine.

Također, u 2021. bi potrošnja trebala biti na 6,6 milijardi dolara, što je u odnosu na petogodišnje razdoblje rast od oko 70 posto posto. Dokaz je to da IT industrija proučava blockchain i traži načine kako ga implementirati u svakodnevicu, prvenstveno zbog sigurnosti i praktičnosti koju nudi. A to se ne bi prepoznalo da nije tolike popularnosti kriptovaluta unazad nešto više od jednog desetljeća. Inovativnost u tom smislu je potpomogla razvoju drugih segmenata.

Naime, za blockchain računalni stručnjaci tvrde da se ne može "probiti" i da zbog toga u nekim većim okvirima izvođenja transakcija postaje nekorisna, a samim time završit će na marginama. Ako je vjerovati financijskim stručnjacima. Nije potreban posrednik prilikom transakcija i samim time sami koncept bankarskog sektora nekako pada u vodu. No, problem je i što se transakcije mogu pratiti. I na tome se lome koplja. Barem kad se radi o financijskom segmentu korištenja blockchaina. Izvan svijeta kriptovaluta, situacija je nešto drugačija, ali temelji nisu.

Jer, zbog načina na koji je tehnologija izvedena nudi se kao idealno rješenje na mnogim poljima, ponajviše onom vezanom uz Internet stvari (IoT), koji će procvjetati čim mobilne mreže pete generacije (5G) postanu stvarnost. Dakle, na desetke milijarda spojenih uređaja, stotine milijarda američkih dolara u prihodima... Treba to zaštititi i objediniti na najjednostavniji način. A ostaje dojam da je to upravo blockchain.