Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere koje će spasiti mnoge poduzetnike od propasti

Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere koje će spasiti mnoge poduzetnike od propasti
Fotolia / Ilustracija

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Ističemo da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

Naime, ugostiteljskim objektima tipa “Caffe bar“ i “Objektima jednostavnih usluga“ u potpunosti je onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.

Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25 posto te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3 posto.

 

Kako bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti, Nacionalna udruga ugostitelja i UGP predlažu sljedeće:

- Jednakost prava na rad za sve ugostitelje.

- Osigurati jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3% ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini.

- Osigurati produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.

- Nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova na način da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća.

“Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtjevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo“, tvrdi Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Čitav ugostiteljski sektor već godinu dana trpi najrazličitije restrikcije i svima je onemogućen rad. Ako se ne poduzmu značajniji koraci, cijeli sektor pretrpjet će ozbiljan udarac, tvrde u Glasu poduzetnika i dodaju da mere za pomoć koje je Vlada Republike Hrvatske do sada donijela, nisu pomogle ugostiteljskom sektoru.

“Nacionalna udruga ugostitelja i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja. U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama“, objašnjava Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

„Do sada je cijeli sektor izgubio preko 11.000 zaposlenika, a kako vrijeme prolazi, taj broj će se povećavati. Ovim putem pozivamo Vladu Republike Hrvatske da zajedno s nama pronađe rješenja te da omogući opstanak poduzetnika i njihovih zaposlenika“, zaključuju u Glasu poduzetnika.