UMJETNA INTELIGENCIJA

GenAI potrošnja u bankarstvu porast će za preko 1400 posto do 2030.

GenAI potrošnja u bankarstvu porast će za preko 1400 posto do 2030.
Depositphotos

Potrošnja banaka na GenAI dosegnut će 85 milijardi dolara 2030. godine, sa 6 milijardi dolara globalno 2024. godine, prema studiji Juniper Researcha. Predviđa da će vodeće banke usvojiti generativne AI usluge kako bi ponudile personaliziranija korisnička iskustva, omogućujući bankama pružanje sve uvjerljivijih usluga po smanjenim troškovima.

Generativne AI platforme uče obrasce i strukturu iz podataka o obuci i mogu stvarati tekst, slike i druge medije. Uobičajeni slučajevi upotrebe uključuju unos teksta i podataka i njihovo sažimanje ili generiranje sadržaja za komunikaciju s korisnicima unutar LLM-ova (Large Language Models).

Istraživanje je pokazalo da će generativna umjetna inteligencija omogućiti drastične promjene u bankama pružanjem personaliziranih uvida u potrošnju i lakšim pristupom trendovima klijenata. Banke će se sve više prebacivati na strategiju usmjerenu na umjetnu inteligenciju, budući da su ti poslovni modeli ključni za učinkovito natjecanje u vrlo dinamičnom bankarskom okruženju.

Banke moraju shvatiti da je ulaganje sada od vitalnog značaja za GenAI, jer to može osigurati da banke imaju dovoljno vremena za izgradnju najvrijednijih slučajeva upotrebe, kao što je upotreba GenAI-ja unutar korisničkih usluga i uloga u pozadinskim uredima. Ovo ulaganje omogućit će bankama da steknu konkurentsku prednost, budući da se njihovi troškovi smanjuju, a očekivanja korisnika u pogledu iskustva mijenjaju.

"Korištenje umjetne inteligencije u središtu poslovanja omogućit će bankama da pruže diferencirano i personalizirano korisničko iskustvo uz smanjenje troškova. Ako umjetna inteligencija danas ne bude prioritet, banke riskiraju gubitak položaja u odnosu na konkurente", objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.