Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura
DepositPhotos

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja "trackera", odnosno "kolačića" koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.

Iz istih razloga CNIL je već izrekao kaznu od 60 milijuna i Facebooku, čija je krovna kompanija Meta. Dakle, francuskim regulatorima nije nimalo strano "udariti" po najvećima ako se otkrije da su koristili lošu praksu te na taj način naštetili korisnicima.

"CNIL je otkrio da web stranice facebook.com, google.fr i youtube.com ne dozvoljavaju odbijanje "kolačića" tako lako kao što omogućavaju njihovo prihvaćanje", piše u priopćenje, gdje se spominje i Googleova platforma za videostreaming.

Francuske vlasti su poručile da dvije kompanije imaju tri mjeseca ispoštovati njihove naloge ili će se suočiti s dodatnom kaznom od po 100.000 eura dnevno za svaki dan kašnjenja. Tako nešto trebalo bi ih motivirati da ispoštuju što im se odredilo.

Nalog CNIL-a obavezuje Google i Facebook da francuskim korisnicima interneta osiguraju jednostavnije alate za odbijanje "kolačića", jer su, kako se navodi, obje kompanije osigurale virtualnu tipku za trenutno prihvaćanje "kolačića", ali ne i jednako brzu mogućnost da se ta ponuda odbije.

"Ljudi vjeruju da poštujemo njihovo pravo na privatnost i da ih štitimo. Svjesni smo naše odgovornosti da očuvamo to povjerenje i obavezujemo se na daljnje promjene te aktivnu suradnju s CNIL-om u svjetlu ove odluke", odgovorio je Google preko svog glasnogovornika i zapravo dao do znanja da će platiti kaznu.

Iz Mete, odnosno Facebooka, nisu se oglasili ovim povodom.

Inače, prethodni rekord od stotinu milijuna eura datira iz 2020., a izrečen je također Googleu. Tad zbog izostanka traženja od korisnika da prihvate "kolačiće" koji se tiču oglašavanja pri posjeti Googleovih francuskih web stranica.