Važna odluka

Francuska će suinvestirati 3 milijarde eura u tvornicu čipova

Francuska će suinvestirati 3 milijarde eura u tvornicu čipova
Dražen Tomić / Tomich Productions

GlobalFoundries i STMicroelectronics dovršili su plan za uspostavu zajedničkog proizvodnog pogona u Francuskoj. Uz dvije poluvodičke tvrtke, vlada zemlje planira uložiti značajnu svotu u projekt.

U zajedničkoj izjavi, tvrtke su rekle da su sklopile ugovor o izgradnji objekta, nakon početnog sporazuma u srpnju 2022., projicirajući ukupne troškove od 7,5 milijardi eura. Dodali su da će tvornica dobiti značajnu financijsku potporu države Francuske. Reuters je u svom izvješću naveo brojku od 2,9 milijardi eura, što je više od polovice financijskog paketa od 5,5 milijardi eura koji je država izdvojila za sektor.

Državna potpora u skladu je s ciljevima Zakona o europskom čipsu Europske komisije i dio je francuskog nacionalnog plana ulaganja u tehnologiju i inovacije za 2030. Tvornica će se nalaziti pokraj sadašnjeg pogona STMicroelectronicsa u jugoistočnoj Francuskoj. Izvršni direktor GlobalFoundriesa Thomas Caulfield rekao je da će tvrtke surađivati na tehnologiji čipova za sektore visoke potražnje, uključujući automobilsku industriju, IoT i mobilne aplikacije. Izvorni sporazum je imao za cilj da tvornicu dovede do punog kapaciteta do 2026., proizvodeći do 620.000 pločica od 300 mm godišnje.