Facebook radi na razvoju vlastitog operativnog sustava

Facebook radi na razvoju vlastitog operativnog sustava

Foto: DepositPhotos

Facebook u dugoročnim planovima želi potpunu kontrolu nad svojim hardverom i zato se počinje udaljavati od Googlea i njegovo Android operativnog sustava na način da radi potpuno svoj.

Oculus, Portal i svi drugi postojeći te nadolazeći projekti mogli bi vrlo brzo prestati ovisiti o tuđim rješenjima, što je velika i dugogodišnja želja osnivača i izvršnog direktora (CEO) Facebooka Marka Zuckerberga. Na operativnom sustavu radit će Mark Lucovsky, jedan od kreatora Microsoftovog Windows NT operativnog sustava, ali i svih Windows operativnih sustava do "desetke".

Naravno, jasno je da glavni motiv ovakvog poteza jest neovisnost, koja nije značajna samo po pitanju hardvera kao takvog već i izbjegavanja situacije u kojoj su se našli Huawei, ali i Turska. Dakle, situacije u kojoj Google jednim potezom može ukinuti ili umanjiti podršku pa partner ostaje vezanih ruku.

No, paranoja i kontrola nisu jedino, najveći dio neovisnosti veže se uz planove za Facebook i Instagram kao društvene mreže. Jer, promjena iskustva dolazi već sad, a narednih godina bit će jasno vidljiva. Zuckerberg i njegov tim žele da se te društvene mreže mogu pregledavati kroz objektiv pametnih naočala, a možda i na nosivim uređajima.

Dakle, imaju neku viziju i ne žele gubiti vrijeme dok je shvati netko "izvana". Kao Google, koji bi potom ideju prilagođavao na Androidu. Ili, još gore, zbog Androida bi se Facebook morao prilagođavati i činiti proizvod možda ne onakvim kakav bi mogao biti uz punu neovisnost. A u današnje vrijeme neovisnost i što brži plasman proizvoda ključni su u utrci s konkurentima.

Uostalom, nešto slično je Samsung odavno napravio na svim uređajima, izuzev pametnih telefona. Trudi se u istom smjeru ubrzano ići i Huawei. Pa zašto ne bi i Facebook, koji svakako ima resursa za tako nešto, baš poput dvoje spomenutih velikana...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

21.01.2020. komentiraj

Trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine podosta utječe na globalnu ekonomiju, ali činjenica jest da ona svejedno raste, posebno kad se priča o te dvije zemlje. Samo, na vrhu je ipak ona najmnogoljudnija.

Gdje i na što europljani najviše troše Bitcoine?

Gdje i na što europljani najviše troše Bitcoine?

21.01.2020. komentiraj

Europa je iznimno razvijena u svakom smislu no nekako svejedno konstantno kaska za Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, pa i Japanom ili Južnom Korejom, kad se radi o implementaciji, integraciji i uporabi najnovijih tehnoloških postignuća.

Hrvatska i dalje zaostaje, ali se približila dinamici rasta zemalja EU10

Hrvatska i dalje zaostaje, ali se približila dinamici rasta zemalja EU10

21.01.2020. komentiraj

Podaci o ostvarenom rastu BDP-a u prva tri kvartala prošle godine pokazuju da je Hrvatska u tom razdoblju rasla dinamičnije od cijele Europske unije, 3,1 posto u odnosu na 1,6 posto rasta EU, ali i dalje sporije od prosjeka zemalja EU10. Prosječni rast ovih zemalja, koje se često nazivaju „zemlje usporedivih značajki“, iznosio je 3,6 posto, pri čemu se rast BDP-a kretao u rasponu od 2,4 posto u Slovačkoj do 5,1 posto u Mađarskoj, a ukupno su četiri od tih deset zemalja bilježile sporiji rast od Hrvatske.