Facebook radi na razvoju vlastitog operativnog sustava

Facebook radi na razvoju vlastitog operativnog sustava

Foto: DepositPhotos

Facebook u dugoročnim planovima želi potpunu kontrolu nad svojim hardverom i zato se počinje udaljavati od Googlea i njegovo Android operativnog sustava na način da radi potpuno svoj.

Oculus, Portal i svi drugi postojeći te nadolazeći projekti mogli bi vrlo brzo prestati ovisiti o tuđim rješenjima, što je velika i dugogodišnja želja osnivača i izvršnog direktora (CEO) Facebooka Marka Zuckerberga. Na operativnom sustavu radit će Mark Lucovsky, jedan od kreatora Microsoftovog Windows NT operativnog sustava, ali i svih Windows operativnih sustava do "desetke".

Naravno, jasno je da glavni motiv ovakvog poteza jest neovisnost, koja nije značajna samo po pitanju hardvera kao takvog već i izbjegavanja situacije u kojoj su se našli Huawei, ali i Turska. Dakle, situacije u kojoj Google jednim potezom može ukinuti ili umanjiti podršku pa partner ostaje vezanih ruku.

No, paranoja i kontrola nisu jedino, najveći dio neovisnosti veže se uz planove za Facebook i Instagram kao društvene mreže. Jer, promjena iskustva dolazi već sad, a narednih godina bit će jasno vidljiva. Zuckerberg i njegov tim žele da se te društvene mreže mogu pregledavati kroz objektiv pametnih naočala, a možda i na nosivim uređajima.

Dakle, imaju neku viziju i ne žele gubiti vrijeme dok je shvati netko "izvana". Kao Google, koji bi potom ideju prilagođavao na Androidu. Ili, još gore, zbog Androida bi se Facebook morao prilagođavati i činiti proizvod možda ne onakvim kakav bi mogao biti uz punu neovisnost. A u današnje vrijeme neovisnost i što brži plasman proizvoda ključni su u utrci s konkurentima.

Uostalom, nešto slično je Samsung odavno napravio na svim uređajima, izuzev pametnih telefona. Trudi se u istom smjeru ubrzano ići i Huawei. Pa zašto ne bi i Facebook, koji svakako ima resursa za tako nešto, baš poput dvoje spomenutih velikana...

Još iz kategorije

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

17.02.2020. komentiraj

Bečka se gradska uprava već godinama zalaže za smanjenje emisije ugljikovog dioksida i automobilskog prometa u svom gradu tako što poboljšava mrežu javnog prijevoza. O uspješnosti mjera gradske uprave svjedoči i činjenica da je ove godine postavljen novi rekord od 852.000 prodanih godišnjih karata za javni prijevoz, što je porast od 30.000 karata u odnosu na prethodnu godinu i nevjerojatnih pola milijuna karata u odnosu na 2011. godinu. Time je broj godišnjih karata četvrtu godinu zaredom premašio broj prijavljenih osobnih automobila.

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

17.02.2020. komentiraj

Dinamika rasta robnog izvoza EU27 je u 2019. godini bila nešto veća nego u prethodnoj godini, točnije izvoz je na godišnjoj razini povećan 3,5% dok je u prethodnoj godini njegov rast iznosio 3,2%. Rast uvoza je istodobno znatno usporen, sa 7,7% u 2018. na  samo 1,3% u prošloj godini tako da je došlo do rasta suficita EU27 u robnoj razmjeni s trećim zemljama za 31,9% na godišnjoj razini.

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

17.02.2020. komentiraj

Vrijeme čini svoje i načini na koje štitimo sigurnost mijenja se zahvaljujući domišljatosti onih koji nam je žele narušiti. Tako nešto ne odnosi se samo na internetsku sigurnost već i sigurnost u stvarnom nam životu, zbog čega podatak da samo tri od sto najboljih međunarodnih zračnih luka prolazi testove jest alarmantna.