KRIZNO RAZDOBLJE

Evo što sve lideri najvećih tech kompanija oduzimaju svojim zaposlenicima

Evo što sve lideri najvećih tech kompanija oduzimaju svojim zaposlenicima
Depositphotos / Ilustracija

Bila je ovo teška godina za zaposlenike u tehnološkim kompanijama jer do kraja ožujka njih više od 126.000 ostalo je bez posla, a ta brojka bit će i veća. Odnosno, zasigurno i jest veća jer Lyoffs.fiy koncentrirao se na 465 tech firmi.

Neće biti lako ni onima koji ostanu na radnim mjestima jer čeka ih više odgovornosti, manje podrške i više stresa. Za identičnu ili slabiju plaću, uz ukidanje benefita koje su imali. Istih onih benefita koji su se nudili kako bi privukli iste te zaposlenike.

Iako su bonusi za rukovodeće i dalje astronomski, kao i benefiti koje imaju, udara se na "one ispod" pa ostaju bez raznih sitnica koje su im pomagale da se barem prividno osjećaju kao dio cijele priče, a ne samo dio statistike.

Ukratko, poluga moći vraća se u ruke poslodavaca i sad su ponovno u poziciji gdje mogu reći "Ako nećeš ti raditi, ima tko hoće." Konkretno, evo bez čega su sve zaposleni ostali. I u kojim to zvučnim kompanijama.

Meta

Bez posla je ostalo 11.000 zaposlenih, zamrznuto je zapošljavanje pa 5000 planiranih zaposlenika neće doći u kompaniju, a najavilo se još oko 10.000 otkaza u narednom periodu. Uz to, večeru su pomaknuli za kasnije sate i promijenili vrijeme prijevoza kako bi obeshrabrili ostanak duže u firmi zbog besplatne večere. Ukinuto je i besplatno pranje i sušenje rublja.

Google

Uz najavljenih 12.000 otkaza, zaposlenici su ostali bez masaže koja je bila ideja rukovodećih da pomognu ljudima lakše se nositi sa stresom i prekovremenim satima.

Twitter

Elon Musk ukinuo je praktički sve, od vrtića, svega vezanog uz wellness, razne grupne aktivnosti, nadoplatu internetskih troškova za one koji rade na daljinu, besplatne obroke i putne troškove.

Salesforce

Bez posla je ostalo oko deset posto zaposlenih, a onima koji su ostali ukinut je jedan plaćeni slobodan dan mjesečno i pristup wellnessu.