VRIJEME RASTA DOLAZI

Europsko tržište pametnih telefona trebalo bi se oporaviti 7 posto u 2024.

Europsko tržište pametnih telefona trebalo bi se oporaviti 7 posto u 2024.
Depositphotos

Isporuke pametnih telefona u Europi (bez Rusije) povećat će se za 7 posto u 2024. na 132 milijuna, prema Canalysu. Nadolazeći ciklus osvježenja i slabljenje ekonomskih pritisaka potaknut će rast količine u Europi. Ali ostatak 2023. ostat će izazovan. Canalys predviđa da će tržište pasti za 13 posto u 2023. jer su isporuke ograničene zbog produženog životnog vijeka uređaja i ciklusa kupnje, povećanog pritiska tržišta rabljenih proizvoda i visokih razina zaliha kanala u cijeloj regiji.

"Uvjeti su i dalje teški za europsko tržište pametnih telefona, ali pad inflacije i poboljšanje razine zaliha posijali su sjeme optimizma", rekao je Runar Bjørhovde, analitičar u Canalysu. “Uz stabilizaciju pada potražnje i poboljšanje razine zaliha kanala, rast tržišta vratit će se 2024. Središnja i istočna Europa, Italija, Španjolska i Portugal predstavljaju najveće kratkoročne prilike za ambiciozne prodavače pametnih telefona zbog kraćih ciklusa osvježavanja i kanala biti pozitivan prema novim prijedlozima i prodavati pametne telefone marki u usponu. Tržišta usmjerena prema segmentu od 800 USD i više, poput Njemačke, Francuske i nordijskih zemalja, počet će rasti u drugoj polovici 2024. kako ekonomski pritisci popuštaju. Iako su ta tržišta imala najveći pad u drugom tromjesečju, njihove značajne instalirane baze potaknut će ponovni porast isporuka kako uređaji budu dolazili do kraja svog životnog ciklusa i zahtijevat će osvježenje. Očekujemo oporavak u blagdanskoj sezoni kupnje 2024. godine.”

"Budući da je konkurencija na visokoj razini intenzivna i njome dominiraju Apple i Samsung, drugi bi ambiciozni dobavljači trebali ciljati na različite segmente kako bi uspostavili svoju prisutnost", dodao je Bjørhovde. “Prilike su se otvorile u cjenovnom rasponu ispod 200 dolara jer mu je Samsung deprioritizirao i mnogi drugi dobavljači napuštaju cjenovni segment jer se bore s profitabilnošću. U cijeloj regiji postoji potražnja za ovim segmentom, ali ima mjesta samo za dva ili tri uspješna dobavljača jer segment zahtijeva ekonomiju razmjera i blisku suradnju s kanalom da bi uspio.”

"Dugoročni izgledi tržišta su za umjeren ciklički rast, koji će izazvati trenutne modele prihoda za dobavljače i kanal", rekao je Bjørhovde. “Dulji životni vijek uređaja, strogi propisi usmjereni na smanjenje količine novih uređaja i povećana potražnja za rabljenim i obnovljenim uređajima natjerat će dobavljače da traže nove prilike za stvaranje prihoda i ostajanje profitabilno. Unutar ove tržišne dinamike, dobavljači moraju preuzeti veću kontrolu nad životnim ciklusima uređaja kako bi zadovoljili trendove i uhvatili prilike za prihod. Prodaja originalnih rezervnih dijelova, pomoć kanalu da potakne zamjenu uređaja i ponuda uređaja koje je obnovio dobavljač bit će dobra područja s kojima dobavljači mogu započeti. To će biti ključno za uspjeh na tržištima usmjerenim prema segmentu od 800 USD u kratkom roku i s vremenom će rasti na važnosti na tržištima usmjerenim prema nižim cjenovnim razredima.”

Canalys predviđa da će međugodišnja stopa rasta europskog tržišta pametnih telefona (bez Rusije) dosegnuti 7 posto 2024. i usporiti na 2 posto 2027. kada će se količine oporaviti na razine iz 2022. “U konačnici, dobavljači koji pokazuju otpornost na trenutno tržišno okruženje i sposobnost brze prilagodbe novim propisima pokazat će se kao jaki dugoročni partneri kanalu”, zaključio je Bjørhovde.