NOVA PRAVILA

Europska unija uvodi zakon koji će oduševiti vlasnike električnih vozila

Europska unija uvodi zakon koji će oduševiti vlasnike električnih vozila
Depositphotos

Vijeće Europske unije donijelo je nova pravila koja će vlasnicima električnih vozila uvelike olakšati putovanje Europom, a istovremeno pomoći u smanjenju emisije štetnih stakleničkih plinova.

Nova uredba trebala bi koristiti na tri načina - smanjuje brigu o dometu širenjem infrastrukture za punjenje električnih vozila duž glavnih europskih autocesta, olakšava plaćanja "na pumpi" bez potrebe za aplikacijom ili pretplatom te osigurava cijene i dostupnost jasno su priopćene kako bi se izbjegla iznenađenja.

Od 2025. nadalje, nova uredba zahtijeva postavljanje brzih punionica koje nude najmanje 150kW snage na svakih 60 kilometara duž transeuropske prometne mreže Europske unije (TEN-T), odnosno, njena sustava autocesta. Ukratko, novi zakon mogao bi eliminirati zabrinutost oko dometa za one koji se drže TEN-T cesta.

Dobra vijest je da uredba nalaže da stanice za punjenje na glavnim TEN-T prometnicama trebaju imati najmanje 400kW ukupne snage do 31. prosinca 2025. To uključuje barem jedno mjesto za punjenje koje ima pojedinačnu snagu od najmanje 150kW. Do 31. prosinca 2027. uredba zahtijeva najmanje 600kW ukupne izlazne snage i isti zahtjev za pojedinačno mjesto za punjenje od najmanje 150kW.

Neke stanice za punjenje trenutno se prodaju kao snage od 150 kW, ali tada se ograniči izlaz po kabelu punjača tako da vlasnici električnih vozila ne dobiju uvijek brzo punjenje koje su očekivali. Nova uredba značit će da postoji barem jedno mjesto za punjenje na tim stanicama koje može isporučiti bržu snagu od 150kW, što je bitno za neka trenutna električna vozila koja mogu podnijeti 350kW i buduće modele koji će to nedvojbeno premašiti.

Obvezna implementacija brzih punjača za električna vozila duž TEN-T "sveobuhvatne" mreže, cesta koje povezuju regije EU-a s osnovnom mrežom, dogodit će se u dužem vremenskom okviru. Uredba i dalje zahtijeva maksimalnu udaljenost od 60 kilometara između brzih punionica, ali one moraju imati ukupno najmanje 300kW izlazne snage, s barem jednom punionicom koja može imati najmanje 150kW do 31. prosinca 2027., ali samo za najmanje 50 posto sveobuhvatnih cesta, a proširenje na sve njih ide do kraja 2030. Do 31. prosinca 2035. te bi punionice trebale imati najmanje 600kW ukupne snage s najmanje dvije točke za punjenje s najmanje 150kW snage. Slabo prometne ceste ili lokacije koje jednostavno nemaju socioekonomski smisla mogu se isključiti iz zahtjeva.

Uredba također zahtijeva da se "ad hoc" plaćanja mogu izvršiti putem kartica ili beskontaktnih uređaja, bez potrebe za pretplatom. To bi trebalo omogućiti zaustavljanje na bilo kojoj punionici iz bilo koje mreže i punjenje vozila bez prethodnog traženja odgovarajuće aplikacije ili registracije za pretplatu. Operateri moraju jasno navesti cijene na svojim instaliranim punjačima putem "elektroničkih sredstava", uključujući vrijeme čekanja i dostupnost.

Osim što pokriva vlasnike električnih automobila i kombija, uredba također ima ciljeve uvođenja za punjenje teških električnih vozila i odnosi se na pomorske i zračne luke, kao i punjenje vodikom za automobile i kamione.

Nova je uredba dio takozvanog paketa inicijativa "Fit for 55", čiji je cilj pomoći EU-u da postigne cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za 55 posto prije 2030., u usporedbi s razinama iz 1990., te da postigne klimatsku neutralnost do 2050. Prijevoz je odgovoran za oko 25 posto emisija stakleničkih plinova u EU, od čega 71 posto dolazi od korištenja cesta.

Sada kada je Uredbu službeno usvojilo Vijeće, mora proći kroz nekoliko formalnosti prije nego što stupi na snagu kao zakon u cijeloj EU.