Uredba o digitalnim tržištima (DMA)

Europska unija prisiljava Apple da otvori "vrata" svojih iPhonea

Europska unija prisiljava Apple da otvori "vrata" svojih iPhonea
Depositphotos

Usvajanjem Uredbe o digitalnim tržištima (DMA) Europske unije prošle godine, online platforme, uključujući Apple, s prihodima od minimalno 75 milijardi eura i najmanje 45 milijuna aktivnih mjesečnih krajnjih korisnika na europskom tržištu, moraju omogućiti na svojim uređajima pristup trgovinama aplikacija treće strane.

Ukratko, na iOS i Androidu mora postojati mogućnost postavljanja neke druge, po želji korisnika, trgovine aplikacijama, a da to nisu unaprijed određene App Store ili Google Play Store. Dok je na Androidu to više-manje demokratizirano, iOS je problematičan.

Naime, DMA ima za cilj okončati nepoštene prakse velikih internetskih platformi koje imaju visok stupanj tržišne moći i funkcioniraju kao svojevrsni zid između potrošača i poslovnih korisnika. Stoga, ovime se želi olakšati malim i srednjim tehnološkim kompanijama ulazak na tržišta kojima trenutno dominiraju tehnološki divovi.

Prema jednoj odredbi uredbe, Apple mora dopustiti na svojoj platformi trgovine aplikacija trećih strana, kao što su Setapp, usluga temeljena na pretplati kompanije MacPaw za iOS i MacOS aplikacije; Steam, popularna platforma za distribuciju videoigara kompanije Valve; i AltStore, program za instalaciju aplikacija treće strane. Osim toga, Apple također mora dopustiti "sideloading", tj. omogućiti korisnicima da instaliraju softver koji preuzmu s interneta.

Iako je Apple izrazio zabrinutost za privatnost i sigurnost u vezi s dopuštanjem alternativnih trgovina aplikacija i "sideloadinga" na svojoj platformi te nije službeno izjavio da će se pridržavati zakona, kompanija navodno razvija softver koji će biti u skladu sa zahtjevima Europske unije.

Inače, DMA je najjači pokušaj Unije u suzbijanju monopolizacije industrije od strane tehnoloških divova iz Silicijske doline. Dok je EU obično rješavala svako antimonopolsko pitanje zasebno, DMA uvodi sveobuhvatne reforme namijenjene rješavanju široko rasprostranjenih problema u cijelom sektoru. No ključno je pitanje kako će ovi novi propisi stvarno utjecati na Apple, njegove korisnike i napredovanje tržišta aplikacija u EU...