USB PRIKLJUČCI

Europska unija novim regulativama zadala još jedan udarac Appleu

Europska unija novim regulativama zadala još jedan udarac Appleu
Depositphotos / Ilustracija

Europska unija je odlukom o univerzalnom USB Type-C sučelju načinila poveću štetu Appleu, koji će vjerojatno već na iPhone 15 imati takav port umjesto dosadašnjeg Lightninga. A kod njega je brzina bila ta zbog koje se izdvajao, što sad stvara probleme.

Naime, Apple se štitio od "kopiranja" priključka posebnim MFI (Made for iPhone) certifikatom, bez kojeg bi brzina prijenosa podataka bila limitirana. Nažalost po američkog giganta, Europska unija ne dozvoljava nikakva ograničenja jer inzistira na univerzalnost. Naravno, s limitima se ništa ne bi postiglo po tom pitanju. No, Apple je morao probati.

Tehnički zahtjevi koje je postavila Europska unija nalažu da "mobilni telefoni moraju biti opremljeni USB Type-C priključkom za kabelsko punjenje". Proizvođači se moraju pritom pridržavati posebnih USB PD specifikacija ako je napon punjenja veći od 5V ili je struja veća od 3A.

Također, napominje se da će "nepravedna ograničenja brzina punjenja raznih brendova biti stvar prošlosti ujedinjenjem standarda brzog punjenja." Ovo bi osiguralo i da su brzine punjenja ujednačene kada se koristi bilo koji odgovarajući punjač.

Cilj ograničenja koje postavlja Unija je, očito, smanjiti stopu po kojoj korisnici kupuju punjače i kabele, što stvara nepotrebne količine elektroničkog otpada. Stoga, ako bi Apple forsirao MFI USB-C certifikat, to bi sigurno bilo protiv ciljeva EU. Zato je odmah naglašeno da bi tako nešto bilo protuzakonito na europskom tržištu.

Međutim, još uvijek postoji manja rupa u zakonu koju Apple može istražiti u prijenosu podataka. Apple ne ograničava snagu punjenja, no moguće je postaviti MFI za prijenos podataka, što bi bilo također protiv ciljeva Unije. Samo, to je sad njena greška, ostaviti takav prostor proizvođačima. Nije da bi ga, ako postoji, iskoristio samo Apple nego i drugi.

Inače, još u lipnju 2022. pregovarači iz Europskog parlamenta i 27 drugih država članica EU postigli su dogovor da će od jeseni 2024. mobilni telefoni i drugi elektronički uređaji u EU koristiti standardizirane punjače. Prodavat će se odvojeno.

Ovakav potez nije nešto revolucionarno jer prije samo deset godina postojalo je oko 30 raznih priključaka za punjenje elektroničkih uređaja, a danas ih je samo tri. To su USB Micro-B, USB-C i Lightning port.

Dok u Appleu kritiziraju ove odluke, njihovi pristaše tvrde da će se na ovaj način ubrzati razvoj bežičnog punjenja.