Apple priprema prebacivanje na punjenje preko USB-C za AirPods i iPhone 15

Apple priprema prebacivanje na punjenje preko USB-C za AirPods i iPhone 15
Pixabay

Apple je navodno spreman prebaciti iPhone na USB-C punjenje već sljedeće godine kako bi se prilagodio pravilima koji vrijede u Europskoj uniji.

Prema trenutnim izvješćima, Appleov analitičar Ming-Chi Kuo očekuje da će nove verzije kućišta za punjenje AirPods slušalica također biti predstavljene sljedeće godine. Modeli iz ove godine, AirPods Pro još uvijek koriste Lightning za punjenje.

Kuo je još u svibnju ustvrdio da će AirPods i drugi Appleovi dodaci također migrirati na USB-C, uključujući Magic Keyboard, Magic Trackpad i MagSafe Battery Pack za iPhone.

To implicira da će do 2023., kada iPhone 15 prijeđe na USB-C, Apple već započeti prijelaz svih svojih proizvoda na takav način povezivanja i punjenja. To će na kraju dovesti do potpunog kraja za Lightning.

Europska unija očito je odlukom da od 2026. svi proizvođači moraju uskladiti "portove" za punjenje baterija, stvorila prevelik pritisak i Appleu je lakše na globalnoj razini napraviti potrebnu promjenu. Odnosno, za sve svoje uređaje...

Naime, krajem travnja EU je donijela odluku o jednom zajedničkom priključku za punjače i on je obvezan svim proizvođačima. Konkretnije, revidirana Direktiva o radijskoj opremi nameće upotrebu USB-C standarda na svim malim i srednjim elektroničkim napravama, kao što su pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice itd., bez obzira na proizvođača, iako su izuzeća za uređaje koji su premali da bi mogli imati takav "port". Dakle, iPhone i iPad modeli nisu izuzeće od pravila.

Još uvijek postoji mnogo pitanja o tome koliko bi takav zakon bio izvediv ili preporučljiv u praktičnom dijelu priče, ali možda je Apple unaprijed shvatio u kojem smjeru ide sve skupa pa su stigli zaključci na najvišim razinama kompanije kako je bolje izvesti promjene unaprijed, donekle po svojim pravilima, tako da kad pravila zažive 2026. sve bude uhodano i otporno na potencijalna iznenađenja.

Naravno, treba ponoviti kako su ovo glasine, što znači da tek treba čuti neke službene informacije na ovu temu.