OČEKIVAN TREND

Europska prodaja električnih vozila porasla je za više od 13 posto u prvom kvartalu 2023.

Europska prodaja električnih vozila porasla je za više od 13 posto u prvom kvartalu 2023.
Depositphotos

Prema Counterpoint Researchu, prodaja putničkih električnih vozila (EV) u Europi porasla je za više od 13 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2023. godine. Iako ukupna prodaja osobnih automobila u Europi pokazuje znakove poboljšanja, još nije dosegla razine prije COVID-19.

Što se tiče ukupne prodaje električnih vozila, Njemačka je prednjačila, a odmah iza nje su UK, Francuska, Italija, Nizozemska i Norveška. U međuvremenu, udio električnih vozila u ukupnoj prodaji osobnih vozila bio je najveći u Norveškoj i Nizozemskoj. Prodaja električnih vozila na baterije (BEV) skočila je za 32 posto, dok je prodaja plug-in hibridnih električnih vozila (PHEV) pala za 13 posto. Posljedično, udio električnih vozila u ukupnoj prodaji osobnih vozila smanjio se tijekom tromjesečja u odnosu na udio prije godinu dana. U međuvremenu je došlo do značajnog napretka na europskom tržištu hibridnih EV (HEV) i blagih hibrida EV (MHEV). To ukazuje na to da Europa ulaže napore da se uključi u tržište jeftinijih električnih vozila dok istovremeno razvija ekosustave baterija i potiče kružno gospodarstvo. Ove se inicijative poduzimaju prije stavljanja većeg naglaska na čistu prodaju električnih vozila.

“Većinu europske prodaje električnih vozila ostvarilo je pet najvećih automobilskih grupacija – Volkswagen grupa, Tesla, Stellantis, Mercedes-Benz i Hyundai-Kia. Osvojili su gotovo dvije trećine tržišnog udjela. Kada su u pitanju čista električna vozila (BEV), Tesla je na drugom mjestu, neznatno iza Volkswagena. Na tržištu plug-in hibridnih električnih vozila (PHEV), Volkswagen vodi, a slijede ga Mercedes-Benz i BMW,” rekao je Soumen Mandal, viši analitičar u Counterpoint Research.

“Kineski proizvođači električnih vozila borili su se za povećanje svog tržišnog udjela u Europi tijekom tromjesečja. Ipak, MG, BYD, NIO, ORA i Aiways uspjeli su poboljšati svoju prodaju u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, LYNK & CO, Hongqi i Xpeng suočili su se s izazovima na europskom tržištu. Unatoč tome, očekujemo da će kineski proizvođači automobila moći povećati svoj tržišni udio u nadolazećim kvartalima nudeći isplativa vozila s naprednim značajkama, jer se očekuje da će tržište električnih vozila biti bolje,” dodao je Mandal.

Najprodavaniji EV model tijekom prvog kvartala 2023. bio je Tesla Model Y, a slijede ga Volvo XC40, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 i Audi Q4 e-tron. Ovih pet najboljih modela čine gotovo četvrtinu ukupnih isporuka. Tesla Model Y dominira tržištem u većim europskim zemljama, pokazujući snažnu prisutnost Teslinog brenda u regiji, osim u Španjolskoj gdje se suočava s većom konkurencijom.

„Udio električnih vozila u ukupnoj prodaji osobnih vozila u Europi doživio je pad u ovom kvartalu, pavši na 18,4 posto sa 27,6 posto u četvrtom kvartalu 22. Ovo je značajan pomak u odnosu na dosadašnji trend kontinuiranog rasta QoQ. Osim Francuske, sve veće zemlje doživjele su ovaj pad tijekom prvog kvartala ove godine,” rekao je Peter Richardson, potpredsjednik istraživanja u Counterpoint Research.

“Nekoliko čimbenika doprinijelo je ovom padu, uključujući nestabilne gospodarske uvjete i ukidanje subvencija za EV od strane Norveške. Njemačka, najveće tržište električnih vozila u Europi, doživjela je pad jer su nadolazeća recesija i oprezna potrošačka potrošnja naštetili tržištu električnih vozila. Te su okolnosti utjecale na sveukupno prihvaćanje električnih vozila u regiji. Međutim, od travnja europska regija pokazuje znakove oporavka. Kao rezultat toga, očekujemo da će se udio električnih vozila oporaviti i ponovno premašiti 25 posto do kraja ove godine,” zaključio je Richardson.