VELIKI PROBLEMI

Europska komisija otvara postupak protiv TikToka prema DSA

Europska komisija otvara postupak protiv TikToka prema DSA
Depositphotos

Europska komisija otvorila je službeni postupak kako bi procijenila je li TikTok možda prekršio Zakon o digitalnim uslugama (DSA). Odluka je donesena na temelju analize izvješća o procjeni rizika, kao i odgovora TikToka na službene zahtjeve Komisije za informacijama (o nezakonitom sadržaju, zaštiti maloljetnika i pristupu podacima).

Postupak će se usredotočiti na usklađenost s DSA obvezama koje se odnose na procjenu i ublažavanje sistemskih rizika, u smislu stvarnih ili predvidivih negativnih učinaka koji proizlaze iz dizajna sustava TikTok, uključujući algoritamske sustave, koji mogu potaknuti ovisnosti o ponašanju i/ili stvoriti -nazvani 'efekti zečje rupe'. Takva je procjena potrebna kako bi se suprotstavili potencijalnim rizicima za ostvarivanje temeljnog prava na tjelesnu i psihičku dobrobit osobe, poštivanje prava djeteta kao i njezin utjecaj na procese radikalizacije. Nadalje, mjere ublažavanja koje su na snazi u tom pogledu, posebice alati za provjeru dobi koje koristi TikTok za sprječavanje pristupa maloljetnika neprikladnom sadržaju, možda neće biti razumne, proporcionalne i učinkovite.

Europska komisija će se također usredotočiti na obveze DSA-a za uvođenje odgovarajućih i razmjernih mjera za osiguravanje visoke razine privatnosti, sigurnosti i sigurnosti za maloljetnike, posebno o zadanim postavkama privatnosti za maloljetnike kao dio dizajna i funkcioniranja njihovih sustava za preporuku, obveze pružanja pretraživog i pouzdanog repozitorija za oglase prikazane na TikToku i mjere koje je TikTok poduzeo za povećanje transparentnosti svoje platforme.

Nakon formalnog otvaranja postupka, EK će nastaviti s prikupljanjem dokaza, primjerice slanjem dodatnih zahtjeva za informacijama te obavljanjem razgovora ili inspekcijskog nadzora. Otvaranje službenog postupka ovlašćuje EK da poduzme daljnje korake provedbe, kao što su privremene mjere i odluke o nepoštivanju. Komisija također može prihvatiti bilo koju obvezu TikToka da ispravi probleme koji su predmet postupka.