Novi pokazatelji

Europska IoT potrošnja dosegnut će gotovo 227 milijardi dolara u 2023

Europska IoT potrošnja dosegnut će gotovo 227 milijardi dolara u 2023
Depositphotos

Očekuje se da će europske organizacije potrošiti oko 227 milijardi dolara na tehnologiju Interneta stvari (IoT) u 2023., prema IDC-u. Očekuje se da će potrošnja povezana s internetom stvari nastaviti rasti petogodišnjom složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 11 posto, dosegnuvši gotovo 345 milijardi dolara do 2027. godine.

Razvoj interneta stvari u Europi odražava razvojne ciljeve ulaganja u digitalnu transformaciju poduzeća koji se odnose na smanjenje troškova, pojednostavljenje procesa, automatizaciju i poboljšano korisničko iskustvo. Ipak, postoje različite dinamike na regionalnim tržištima. Investicije organizacija srednje i istočne Europe (CEE), na primjer, i dalje su znatno ispod prosjeka europskog tržišta, s očekivanim jednoznamenkastim povećanjem tijekom predviđenog razdoblja. U posljednje tri godine mnoga su ulaganja u SIE stavljena na čekanje zbog raznih izazova povezanih s pandemijom, ratom u Ukrajini i sveukupnim pritiskom na makroekonomsko okruženje. Međutim, budući da se IoT pokazao sastavnim dijelom smanjenja troškova, optimizacije procesa, automatizacije i poboljšanih mogućnosti upravljanja i praćenja, IDC očekuje ubrzanje ulaganja do kraja predviđenog razdoblja.

Iz sveukupne perspektive industrije, europska potrošnja za IoT bit će vođena ulaganjima iz proizvodnje, komunalnih usluga i organizacija za profesionalne usluge. Istaknuti slučajevi upotrebe uključivat će upravljanje proizvodnom imovinom, automatizaciju distribucije i infrastrukturu za pametne zgrade. Najbrže usvajanje IoT-a vidjet će se u slučajevima korištenja kao što je upravljanje navodnjavanjem u industriji resursa i upravljanje voznim parkom u transportu.

U pogledu tehnologije, moduli i senzori nastavit će poticati potrošnju povezanu s IoT-om, praćenu povezanim uslugama kao što su industrijsko održavanje za podršku tekućeg rada hardvera uređaja ("stvari"), usluge eksternalizacije vertikalnih poslovnih procesa, infrastruktura kao usluga , i podaci kao usluga. Široke mreže male snage (LPWAN) doživjet će najbrže rastuće investicije i bit će kritično IoT područje za pružatelje telekomunikacijskih usluga u sljedećih nekoliko godina. Potrošnja na analitički softver također će se povećati, budući da organizacije nastoje pretvoriti podatke prikupljene krajnjim točkama veze u korisne uvide.

"Zbog neizvjesnog makroekonomskog konteksta, očekuje se da će europske organizacije nastaviti osjećati pritisak na proračune, uz ograničena dodatna ulaganja u kratkom i srednjem roku", kaže Alexandra Rotaru, viša istraživačka analitičarka IDC-ovog europskog tima za podatke i analitiku.

"Međutim, IoT će ostati ključni alat za poboljšanje performansi i učinkovitosti te povećanje mogućnosti automatizacije. I dalje će biti ključno područje ulaganja, pomažući organizacijama da smanje troškove i povećaju produktivnost unatoč izazovima“, objašnjava Alexandra Rotaru.