TOP 10

Europljani pojedinačno najviše troše na kriptovalute

Europljani pojedinačno najviše troše na kriptovalute
Italija je na samom vrhu u odnosu na sve zapadne zemlje sa 112.000 dolara. Slijedi Velika Britanija s 91.716 dolara i tek onda SAD sa 73.279 dolara.
Depositphotos

Europa nije najunosnije tržište za kriptovalute, ali u posljednjem kvartalu prošle godine bila je aktivna i time se može nagovijestiti nešto bolja situacija za ulagače. Koji na tom tržištu ipak čine više nego igdje drugdje.

Naime, kad se gleda Sjedinjene Američke Države, Indiju i Japan, u ovoj godini će se generirati 42,7 milijardi američkih dolara vrijednosti kriptovaluta. Ujedno, ta tri tržišta brojat će oko 120 milijuna korisnika. Što se Europe tiče, situacija skromnija, ali bilježi se ubrzani rast. I ne samo to...

Kad pak pogledamo koliko u prosjeku troši jedna osoba, Italija je na samom vrhu u odnosu na sve zapadne zemlje sa 112.000 dolara. Slijedi Velika Britanija s 91.716 dolara i tek onda SAD sa 73.279 dolara. Već po tome se vidi da Europa ima nekih svojih aduta.

Nema kvantitetu u smislu broja korisnika, ali kad netko ulaže, onda to čini u većoj mjeri nego drugdje. Vidi se to po ostatku liste deset zemalja koje su u posljednjem kvartalu 2022. ulagale najviše u prosjeku po jednoj osobi.

Dakle, nakon Amerikanaca su Francuzi s prosjekom od 66.522 dolara, Nijemci s 50.470 dolara, onda malo "razbijaju" sve skupa Kanađani s 46.997 dolara i onda sedmi Španjolci zaokružuju "europsku priču" na listi s 43.164 dolara. Australci (36.085 USD), Indijci (13.019 USD) i Kinezi (10.940 USD) zatvaraju listu.

Ukratko, Europa ima potencijal kad se radi o kriptovalutama, posebno jer je mnogo prostora za iskorak. Činjenica je da se neke bogatije zemlje nisu žustrije uključile u ulaganja, što je vjerojatno posljedica nesigurnosti unazad godinu dana. Ali, s poboljšanjem situacije, kriptovalute bi mogle zaokupiti Europljane i potaknuti ih na nešto dinamičnija ulaganja.

Primjerice, Šveđani, Norvežani, Danci, Finci, Nizozemci i Belgijanci neki su od bogatijih europskih naroda, s mogućnosti mijenjanja "slike" na globalnoj razini u korist Europe.