Erste banka produljila rok za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka bez naknade do 31.7.

Erste banka produljila rok za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka bez naknade do 31.7.
Dražen Tomić / Tomich Productions

Erste banka donijela je odluku o produljenju tromjesečnog razdoblja u kojem privremeno ne naplaćuje naknadu za podizanje gotovog novca karticama privatnih korisnika na bankomatima i EFT POS uređajima drugih banaka u Republici Hrvatskoj, poštanskih ureda i prodajnih mjesta koji omogućavaju tu opciju, za dodatnih mjesec dana. Rok primjene privremene mjere inicijalno je trebao biti do kraja lipnja ove godine, a nakon odluke o njezinom produljenju, banka će redovnu naknadu ponovno uvesti od 1. kolovoza tekuće godine.

Odluka o privremenom ukidanju naknade na bankomatima van svoje mreže bila je donesena u skladu s preporukama Hrvatske narodne banke u ožujku tekuće godine. Njezin cilj bio je klijentima olakšati pristup novčanim sredstvima, u situaciji ograničenih mogućnosti kretanja zbog situacije s koronavirusom. Imajući u vidu promijenjene okolnosti i poboljšanu epidemiološku situaciju, banka je donijela odluku o ponovnom uvođenju naknade, uz dodatnih 30 dana odgode koji će klijentima omogućiti adekvatno vrijeme za prilagodbu za povratak na redovne uvjete.

Dodatno, kad je riječ o limitu u iznosu od 250 kuna za beskontaktno plaćanje bez autentifikacije, Erste banka i Erste Card Club izražavaju slaganje sa zadržavanjem novog limita i ubuduće. Naime, povećani limit dobro je prihvaćen od strane korisnika i trgovaca, a dosadašnji pokazatelji ukazuju da promjena nije imala utjecaj na povećanje rizika zlouporaba. Međutim, važno je naglasiti da nastavak primjene ove mjere uvelike ovisi i o konsenzusu drugih banaka u Hrvatskoj te kartičnih shema koje propisuju dogovoreni limit za svako pojedino tržište.