Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama
DepositPhotos

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Naime, pokazalo je to istraživanje provedeno od strane Europske automobilske organizacije proizvođača (ACEA - European Automobile Manufacturers’ Association). Konačni zaključak jest da kupnja električnih automobila ostaje privilegija i mogućnost manjeg broja europskih zemalja, odnosno, manjeg broja europskog stanovništva.

Ukupno, u prošloj godini su električni automobili činili svega dva posto od ukupne prodaje svih automobila u 28 članica Europske unije. Na samom vrhu po tom pitanju je Švedska s udjelom električnih vozila od osam posto, zatim Nizozemska sa 6,7 posto i Finska s 4,7 posto. Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u tim zemljama je redom 47900 eura, 46600 eura i 42200 eura.

Čak jedna Belgija u kojoj je BDP po glavi stanovnika 39600 eura imaju udio električnih vozila od tek 2,4 posto. Što jest iznad prosjeka, ali svejedno je prenisko. Nešto niži BDP ima Velika Britanija s 2,5 posto električnih vozila, Francuska s 2,1 posto i Njemačka s dva posto.

S druge su strane "spektruma" zemlje kao Latvija koja ima 0,6 posto električnih vozila, kao i Bugarska, zatim su tu Esotnija s 0,5 posto, Litva s 0,4 posto i Slovačka s 0,3 posto. U tim je zemljama BDP po glavi stanovnika između osam i 19 tisuća eura. Što se Hrvatske tiče...

Udio je toliko nizak da nije mjerljiv pa piše nula posto udjela električnih vozila. Identična situacija je u Luksemburgu, na Cipru i Malti. Dakle, Hrvatska je među najgore tri zemlje EU po ovom segmentu.

A da je u Europskoj uniji, Norveška bi bila uvjerljivi lider sa svojih čak 49,1 posto udjela električnih vozila među svim onima prodnima prošle godine. Ali, to samo potvrđuje pravilo jer BDP po glavi stanovnika u toj zemlji iznosi 73200 eura i osjetno je iznad onog svih u EU...