Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Foto: DepositPhotos

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Naime, pokazalo je to istraživanje provedeno od strane Europske automobilske organizacije proizvođača (ACEA - European Automobile Manufacturers’ Association). Konačni zaključak jest da kupnja električnih automobila ostaje privilegija i mogućnost manjeg broja europskih zemalja, odnosno, manjeg broja europskog stanovništva.

Ukupno, u prošloj godini su električni automobili činili svega dva posto od ukupne prodaje svih automobila u 28 članica Europske unije. Na samom vrhu po tom pitanju je Švedska s udjelom električnih vozila od osam posto, zatim Nizozemska sa 6,7 posto i Finska s 4,7 posto. Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u tim zemljama je redom 47900 eura, 46600 eura i 42200 eura.

Čak jedna Belgija u kojoj je BDP po glavi stanovnika 39600 eura imaju udio električnih vozila od tek 2,4 posto. Što jest iznad prosjeka, ali svejedno je prenisko. Nešto niži BDP ima Velika Britanija s 2,5 posto električnih vozila, Francuska s 2,1 posto i Njemačka s dva posto.

S druge su strane "spektruma" zemlje kao Latvija koja ima 0,6 posto električnih vozila, kao i Bugarska, zatim su tu Esotnija s 0,5 posto, Litva s 0,4 posto i Slovačka s 0,3 posto. U tim je zemljama BDP po glavi stanovnika između osam i 19 tisuća eura. Što se Hrvatske tiče...

Udio je toliko nizak da nije mjerljiv pa piše nula posto udjela električnih vozila. Identična situacija je u Luksemburgu, na Cipru i Malti. Dakle, Hrvatska je među najgore tri zemlje EU po ovom segmentu.

A da je u Europskoj uniji, Norveška bi bila uvjerljivi lider sa svojih čak 49,1 posto udjela električnih vozila među svim onima prodnima prošle godine. Ali, to samo potvrđuje pravilo jer BDP po glavi stanovnika u toj zemlji iznosi 73200 eura i osjetno je iznad onog svih u EU...

Još iz kategorije

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

Pripreme za WinDayse

Pripreme za WinDayse

07.07.2020. komentiraj

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.