Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Foto: DepositPhotos

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Naime, pokazalo je to istraživanje provedeno od strane Europske automobilske organizacije proizvođača (ACEA - European Automobile Manufacturers’ Association). Konačni zaključak jest da kupnja električnih automobila ostaje privilegija i mogućnost manjeg broja europskih zemalja, odnosno, manjeg broja europskog stanovništva.

Ukupno, u prošloj godini su električni automobili činili svega dva posto od ukupne prodaje svih automobila u 28 članica Europske unije. Na samom vrhu po tom pitanju je Švedska s udjelom električnih vozila od osam posto, zatim Nizozemska sa 6,7 posto i Finska s 4,7 posto. Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u tim zemljama je redom 47900 eura, 46600 eura i 42200 eura.

Čak jedna Belgija u kojoj je BDP po glavi stanovnika 39600 eura imaju udio električnih vozila od tek 2,4 posto. Što jest iznad prosjeka, ali svejedno je prenisko. Nešto niži BDP ima Velika Britanija s 2,5 posto električnih vozila, Francuska s 2,1 posto i Njemačka s dva posto.

S druge su strane "spektruma" zemlje kao Latvija koja ima 0,6 posto električnih vozila, kao i Bugarska, zatim su tu Esotnija s 0,5 posto, Litva s 0,4 posto i Slovačka s 0,3 posto. U tim je zemljama BDP po glavi stanovnika između osam i 19 tisuća eura. Što se Hrvatske tiče...

Udio je toliko nizak da nije mjerljiv pa piše nula posto udjela električnih vozila. Identična situacija je u Luksemburgu, na Cipru i Malti. Dakle, Hrvatska je među najgore tri zemlje EU po ovom segmentu.

A da je u Europskoj uniji, Norveška bi bila uvjerljivi lider sa svojih čak 49,1 posto udjela električnih vozila među svim onima prodnima prošle godine. Ali, to samo potvrđuje pravilo jer BDP po glavi stanovnika u toj zemlji iznosi 73200 eura i osjetno je iznad onog svih u EU...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

13.12.2019. komentiraj

U našem glavnom gradu jučer je padao prvi ovogodišnji snijeg, a samo nekoliko dana ranije počeo je padati snijeg i na ICTbusiness.info. Zagreb se nije značajnije zabijelio, a nas ipak na portalu nije zameo snijeg.

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

13.12.2019. komentiraj

Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. godine tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi, a FBI procjenjuje da se prošle godine ukupni iznos otkupnine približio iznosu od milijardu dolara.

MIT razvio sustav za autonomna vozila koji pomaže predvidjeti osobnost vozača u drugim vozilima

MIT razvio sustav za autonomna vozila koji pomaže predvidjeti osobnost vozača u drugim vozilima

13.12.2019. komentiraj

Stručnjaci na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili su sustav koji pomaže odrediti mogu li autonomna vozila biti programirana na način da predvide osobnost vozača u drugim vozilima, što uvelike pomaže pri sprečavanju potencijalnih prometnih nesreća.