Važnost promjena

EK i WHO pokreću Digitalnu inicijativu za jačanje globalne zdravstvene sigurnosti

EK i WHO pokreću Digitalnu inicijativu za jačanje globalne zdravstvene sigurnosti
Fotolia / Ilustracija

Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavile su pokretanje značajnog digitalnog zdravstvenog partnerstva. Ovo je prvi sastavni dio Svjetske zdravstvene mreže za digitalnu certifikaciju (GDHCN) koja će razviti širok raspon digitalnih proizvoda za pružanje boljeg zdravlja za sve.

Utemeljena na Globalnoj zdravstvenoj strategiji EU-a i Globalnoj strategiji država članica SZO-a o digitalnom zdravlju, inicijativa slijedi sporazum od 2. prosinca 2022. koji su potpisali povjerenica Stella Kyriakides i glavni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus za poboljšanje strateške suradnje u pitanjima globalnog zdravlja. Ovo dodatno podupire snažan multilateralni sustav u čijem je središtu WHO, a pokreće ga snažna EU.

Ovo partnerstvo uključivat će blisku suradnju u razvoju, upravljanju i provedbi sustava WHO-a, koristeći bogatu tehničku stručnost Europske komisije na tom području. Prvi je korak osigurati da trenutni EU digitalni certifikati nastave učinkovito funkcionirati.

Jedan od ključnih elemenata u radu Europske unije protiv pandemije COVID-19 bio je digitalni COVID certifikat. Kako bi olakšao slobodno kretanje unutar svojih granica, EU je brzo uspostavio interoperabilne certifikate za COVID-19 (pod nazivom "EU Digital COVID Certificate" ili "EU DCC"). Na temelju open-source tehnologija i standarda omogućio je i povezivanje zemalja izvan EU koje izdaju certifikate prema EU DCC specifikacijama, postavši najraširenije rješenje u cijelom svijetu.

Kako bi pomogla u jačanju globalne zdravstvene spremnosti pred sve većim zdravstvenim prijetnjama, WHO uspostavlja globalnu mrežu digitalne zdravstvene certifikacije koja se temelji na čvrstim temeljima EU DCC okvira, načela i otvorenih tehnologija. S ovom suradnjom, WHO će olakšati ovaj proces na globalnoj razini u okviru svoje strukture kako bi omogućio svijetu da ima koristi od konvergencije digitalnih certifikata. To uključuje postavljanje standarda i provjeru valjanosti digitalnih potpisa radi sprječavanja prijevara.

Pritom WHO neće imati pristup nikakvim temeljnim osobnim podacima, koji bi i dalje bili isključiva domena vlada. Prvi sastavni dio globalnog sustava WHO-a postat će operativan ovog mjeseca i namjerava se postupno razvijati u nadolazećim mjesecima.

Kako bi SZO olakšala prihvaćanje EU DCC-a i doprinijela njegovom radu i daljnjem razvoju, Europska komisija i SZO dogovorile su partnerstvo u digitalnom zdravstvu. Ovo partnerstvo radit će na tehničkom razvoju sustava WHO-a s postupnim pristupom za pokrivanje dodatnih slučajeva upotrebe, što može uključivati, na primjer, digitalizaciju Međunarodne potvrde o cijepljenju ili profilaksi. Širenje takvih digitalnih rješenja bit će ključno za pružanje boljeg zdravlja građanima diljem svijeta.