DZNAP: Fotoreporteri napokon dobili pravičnu naknadu u kolektivnoj zaštiti autorskih prava - jedna fotografija vrijedi jednako koliko i jedan tekst

DZNAP: Fotoreporteri napokon dobili pravičnu naknadu u kolektivnoj zaštiti autorskih prava - jedna fotografija vrijedi jednako koliko i jedan tekst
Dražen Tomić / Tomich Productions

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) izborilo je naknade za fotoreportere u kolektivnoj zaštiti autorskih prava: prvi put u Hrvatskoj oni će dobiti naknadu za distribuciju fotografija od strane press clipping agencija! DZNAP je danas skopio novi Ugovor o uvjetima i naknadama za korištenje programskih sadržaja medija sa sve tri press clipping agencije i time  regulirao isplatu naknada za distribuciju novinarskih i fotografskih autorskih djela, nakon što je prethodni ugovor raskinut s 31. prosinca 2019. godine upravo u svrhu monetiziranja naknada za fotoreportere.

„Kolege fotoreporteri koji su dosad bili izostavljeni iz raspodjele naknada u kolektivnoj zaštiti autorskih prava konačno su dobili pravičnu naknadu: prema novom ugovoru jedna fotografija vrijedi jednako koliko i jedan tekst. Nakon što smo krajem 2018. od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ishodili proširenje licence za kolektivnu zaštitu fotoreportera, to nam je bio prioritet. S današnjim smo datumom monetizirali jedno novo kolektivno pravo“, ističe Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a te dodaje da će prve naknade fotoreporterima biti isplaćene početkom 2021. za autorska djela distribuirana u 2020., istodobno kad i naknade novinarima.

Fotografije su sastavni dio „paketa“ u kojem s tekstom čine cjelinu te će konačno i fotoreporteri participirati u prihodu kojem oduvijek doprinose. Nakladnici, s kojima DZNAP dijeli naknade od kolektivne zaštite, pozdravljaju dogovor i adekvatno plaćanje iskorištavanja autorskih prava.

„Iza nas su iscrpljujući pregovori s press clippinzima koji su trajali više od godinu dana i to u godini koja je iznimno teška i za nas i za njih te smo u jednoj fazi čak zatražili i vanjsku arbitražu. No, vjerujemo da smo ovim ugovorom, koji je sklopljen na pet godina, postigli adekvatnu zadovoljštinu za autore i nakladnike s jedne strane te dugoročnu poslovnu stabilnost i usklađenost sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima za agencije s druge strane“, tvrdi Valentina Wiesner.

Cilj DZNAP-a je, uz kolektivnu zaštitu autorskih prava, poboljšanje društvenog, ali i materijalnog statusa novinara i fotoreportera. Danas je u tome napravljen još jedan korak dalje. Novinari i fotoreporteri mogu slobodno izvještavati samo ako su adekvatno plaćeni za svoj rad, to je i pretpostavka neovisnosti.

DZNAP poziva kolege fotoreportere koji još nisu članovi da ispune pristupnicu - punomoć na web stranici www. dznap.hr i time ostvare pravo na isplatu naknade.