VRIJEME PROMJENA - MWC 2024

Dva trenda koja obećavaju probuditi tržište telekomunikacija

Dva trenda koja obećavaju probuditi tržište telekomunikacija
Depositphotos

Nakon rekordne prodaje tijekom pandemije, telekom tržište se bori sa stagnacijom, pokazuje analiza GfK. Novi, dugoročni uzlet potrošačke potražnje nije za očekivati bez većih inovacija. Uoči vodećeg događaja u industriji, Mobile World Congressa u Barceloni, GfK stručnjaci identificirali su dva trenda koji bi mogli probuditi tržišta pametnih telefona i igara iz sna: GenAI i AR/VR.

“U 2023. globalno tržište telekomunikacija lagano je opalo za 0,6 posto u smislu prihoda, a mi predviđamo samo skroman rast od oko 2 posto za 2024. Potrebne su stvarne inovacije kako bi se tržište dugoročno pokretalo. Vidimo dvije velike prilike koje bi mogle potaknuti potražnju ako uspiju dosegnuti masovno tržište: Generative AI za pametne telefone te proširenu i virtualnu stvarnost,” kaže Jan Lorbach, GfK stručnjak za uvide u telekom industriju. "Trgovcima i proizvođačima savjetuje se da se etabliraju kao rani korisnici kako bi imali koristi od očekivanog porasta potražnje."

Performanse pametnih telefona nastavljaju se poboljšavati, ali potrošači također trebaju praktične načine korištenja ove snage. Dok se pametni telefoni trenutno uglavnom koriste za aplikacije za razmjenu poruka kao što su WhatsApp i WeChat (72 posto korisnika pametnih telefona u svijetu) ili fotografiju (64 posto), sljedeći veliki korak tek treba doći sa širokom implementacijom generativne umjetne inteligencije. Kada generativna umjetna inteligencija nađe svoj put u svakodnevni život korisnika pametnih telefona, stvorit će veliki pritisak na zahtjev. GfK-ovo dugoročno praćenje prodaje i ponašanja potrošača već dokazuje da su potrošači spremni platiti više za napredne značajke. Međutim, ako im inovacijski skok nije dovoljan, radije će pričekati nešto uistinu novo prije kupnje sljedećeg uređaja.

To je vidljivo već iz činjenice da su ciklusi zamjene pametnih telefona sve dulji. Prema gfknewron Consumer-u, 2023. je prvi put najveći udio (35 posto) novih kupaca imao pametne telefone stare dvije do tri godine. U 2022. i dalje su prednjačili kupci s uređajima starim jednu do dvije godine. Pompa javnosti oko metaverzuma donekle je splasnula. Međutim, industrija se nastavlja razvijati, uz diverzifikaciju zainteresiranih i nezainteresiranih potrošača. Dok se ukupna jedinična prodaja uređaja povezanih s metaverzumom smanjila za 2 posto u 2023., prihod od njih porastao je za 15 posto.

Odraz trenda prema premiumizaciji je činjenica da su zainteresirani potrošači ulagali u naprednije AR, MR ili VR proizvode. Sukladno tome, udio prihoda od AR i MR naočala porastao je 30 posto i dosegao 225 milijuna USD 2023., u usporedbi sa samo 4 posto 2022. Dok je većina MR naočala kupljena u zapadnoj Europi (83 posto globalnog prihoda), velika većina AR naočala kupljeno je u Kini (98 posto). U isto vrijeme, potražnja za tradicionalnim VR naočalama je pala u Kini, s padom prodaje od 55 posto u odnosu na prethodnu godinu. U ostatku svijeta, međutim, VR još uvijek bilježi blagi rast prihoda od 3 posto. Može se očekivati veliki poticaj tržištu telekomunikacija ako AR, MR ili VR naočale postanu prikladne za svakodnevnu upotrebu od strane masa, umjesto da ostanu samo nišni proizvod za specijalizirane aplikacije kao što je gaming.

Tijekom cijele 2023. godine globalno tržište pametnih telefona bilo je prilično stabilno, s blagim povećanjem prihoda od 0,1 posto u usporedbi s 2022. Konkretno, do kraja godine tržište se počelo oporavljati, s prihodima u drugoj polovici godišnji rast od 4,2 posto na godišnjoj razini. Ali nisu samo polugodišnje usporedbe te koje pokazuju značajne razlike. Na regionalnoj razini, tržište pametnih telefona u 2023. također je zabilježilo vrlo različit razvoj.

Globalno, prosječna cijena koju su potrošači platili za novi pametni telefon ponovno je blago porasla u 2023. za 34 USD na 389 USD. To je rezultat stalne potražnje potrošača za premijumom uređaja i boljom funkcionalnošću. Dok su 5G modeli već činili 75 posto prihoda u 2022., ta je brojka porasla na 81 posto u 2023. Porastao je i udio pametnih telefona s više od 512 GB pohrane (+9 pp) i bežičnim brzim punjenjem (+5 pp).