TEHNOLOŠKI NAPREDAK

Do 2031. neki će poslovi koje danas znamo praktički izumrijeti

Do 2031. neki će poslovi koje danas znamo praktički izumrijeti
Depositphotos

Usred tehnološkog napretka i inovacija u područjima kao što je umjetna inteligencija (AI), predviđa se da će za određenim poslovima u Sjedinjenim Američkim Državama, a posredno i ostatku svijeta, nestajati potreba u smislu ljudske radne snage.

Konkretno, podaci koje je prikupio Finbold istaknuli su zanimanja za koja se predviđaju promjene u zapošljavanju u SAD-u do 2031. Od trećeg kvartala 2023. očekuje se da će uloga blagajnika biti prvorangirani posao koji nestaje, s 355.700 radnih mjesta manje do 2031.

Tajnici i administrativni pomoćnici su na drugom mjestu, s očekivanim padom od 207.600 radnih mjesta do 2031., dok su uredski službenici na trećem mjestu, s predviđanjem smanjenja za 130.800 radnih mjesta.

Nadalje, predstavnici služba za korisnike nalaze se na četvrtom mjestu među poslovima koji se najbrže smanjuju, s padom od 105.300 radnih mjesta. Izvršni tajnici i administrativni pomoćnici ograničavaju prvih pet mjesta na 102.600 projiciranih radnih mjesta koja će se smanjiti.

Pad u ovim istaknutim poslovima može se pripisati mnoštvu čimbenika, a jedan od ključnih razloga za zabrinutost je, logično, nadolazeće smanjenje ljudske radne snage. Gospodarstvo se bori s izazovima koje donosi starenje stanovništva dok generacija "baby boomera" doseže dob za umirovljenje, što dovodi do smanjenja aktivne radne snage.

Ova demografska promjena ostavlja sve manje ljudi koji aktivno traže posao, što izaziva zabrinutost među kreatorima politike i ekonomistima zbog dalekosežnog utjecaja na društvo i gospodarstvo.

Osim toga, na zanimanja mogu utjecati ekonomski elementi kao što je inflacija. Naime, ona može nepovoljno utjecati na određena radna mjesta na više načina - smanjenom potrošnjom potrošača zbog smanjene kupovne moći, povećanim pritiscima na troškove koji dovode do potencijalnog gubitka radnih mjesta, otežanim zaduživanjem i ulaganjima u sektore koji ovise o zaduživanju, spiralom plaća i cijena i negativnim utjecajima na zanimanja povezana s industrijama u opadanju ili zastarjelim tehnologijama.

Drugi kritični čimbenik koji pridonosi smanjenju tržišta rada je neusklađenost između vještina tražitelja posla i zahtjeva poslodavaca. Brzi tehnološki napredak stvara potražnju za posebnim vještinama, ostavljajući mnoge radnike loše opremljene za prilagodbu.

Automatizacija i široko usvajanje inovacija za povećanje produktivnosti, kao što su robotika i softver temeljen na cloudu, također igraju značajnu ulogu u zaokretu prema rješenjima koja ne uključuju čovjeka kao zaposlenika...