Digitalna transformacija i EU deklaracija o digitalnim pravima i načelima

Digitalna transformacija i EU deklaracija o digitalnim pravima i načelima
DepositPhotos

Rad EU-a na njegovom “digitalnom DNK“, Europskoj deklaraciji o digitalnim pravima i načelima, kulminirao je. Na marginama Europskog vijeća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potpisala je tekst zajedno s predsjednikom Europskog parlamenta Robertom Metsolom i češkim premijerom Petrom Fialom za rotirajuće predsjedanje Vijećem.

Deklaracija, koju je EK iznijela u siječnju ove godine, predstavlja predanost EU-a sigurnoj, sigurnoj i održivoj digitalnoj transformaciji koja ljude stavlja u središte, u skladu s temeljnim vrijednostima i temeljnim pravima EU-a. Deklaracija pokazuje građanima da se europske vrijednosti, kao i prava i slobode sadržane u pravnom okviru EU-a, moraju poštovati online kao i offline. Oblikovan oko šest poglavlja, tekst će voditi kreatore politika i tvrtke koje se bave novim tehnologijama. Deklaracija će također usmjeravati pristup EU-a digitalnoj transformaciji u cijelom svijetu.

„Potpisivanje Europske deklaracije o digitalnim pravima i načelima odražava naš zajednički cilj digitalne transformacije koja ljude stavlja na prvo mjesto. Prava navedena u našoj Deklaraciji zajamčena su svima u EU-u, online kao i offline. A digitalna načela sadržana u Deklaraciji vodit će nas u našem radu na svim novim inicijativama“, rekla je predsjednica EK von der Leyen.

Digitalna transformacija utječe na svaki aspekt života ljudi. Nudi mogućnosti za veću osobnu dobrobit, održivost i rast, ali također može povećati rizike na koje je potreban odgovor javne politike. Deklaracijom o digitalnim pravima i načelima EU želi osigurati europske vrijednosti stavljajući ljude u središte digitalne transformacije, podupirući solidarnost i uključenost kroz povezivanje, digitalno obrazovanje, osposobljavanje i vještine, poštene i pravedne radne uvjete i pristup digitalnim javnim uslugama, ponovno naglašavajući važnost slobode izbora i pravednog digitalnog okruženja, poticanje sudjelovanja u digitalnom javnom prostoru, povećanje sigurnosti i osnaživanja u digitalnom okruženju, posebno za mlade, te promicanje održivosti.

Konkretno, ova prava i načela znače pristupačnu i brzu digitalnu povezanost posvuda i za svakoga, dobro opremljene učionice i digitalno vješte učitelje, besprijekoran pristup javnim uslugama na mreži, sigurno digitalno okruženje za djecu, prekid veze nakon radnog vremena, dobivanje jednostavnog razumjeti informacije o utjecaju naših digitalnih proizvoda na okoliš, kontrolirati kako se osobni podaci koriste i s kim se dijele.