KREATIVNE RADIONICE

Delnički osnovnoškolci dobili veliku priliku detaljnije ući u STEM svijet

Delnički osnovnoškolci dobili veliku priliku detaljnije ući u STEM svijet

Delnička Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića provodi projekt "STEM Tech" koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021.  uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa "Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva".

Kreativne STEM radionice otvorene za javnost održale su se 16. veljače u Sportskoj dvorani Osnovne škole na kojima su učenici osmih razreda predstavljali programe primjene STEM-a. Pokazali su kako složiti origami, može li autić voziti na vodik, kako izgleda ptičja perspektiva iz drona, kako je to "zaroniti" u neki drugi svijet putem VR naočala, koje su sve brojne mogućnosti primjene 3D printera i graviranja, kako koristiti obnovljive izvore energije, kako fotografirati i snimati, kako sami možemo napraviti lava lampu, otkriti mikrosvijet kroz mikroskop, igrati edukativne igre za razvijanje sivih stanica, kako napraviti vulkan, te otkriti što je mikroplastika i od kuda dolazi te kakvi su to objekti fraktali.

Delnička Osnovna škola jedina je u Primorsko-goranskoj županiji ostvarila potporu za STEM vještine, a nova oprema vrijedna je 190.000 eura.

Kroz program primjene STEM-a u snimanju slike i zvuka učenici uče koristiti opremu poput fotoaparata i kamere. Uz PRO BOT program upoznaju se s osnovama robotike, 3D modelima i programiranjem, a kroz STEM PI učenici saznaju sve o matematičkim formulama i geometrijskim tijelima te njihovom primjenom kroz igru i radionice. Uz STEM LAB kroz različite pokuse i terenska istraživanja usvajaju znanja iz kemije, fizike i biologije. Kroz program Odgovorni građani i Mali poduzetnici upoznaju se s ljudskim pravima, borbom protiv diskriminacije, volontiranjem i svijetom poduzetništva.

Projekt za cilj ima provedbu pet različitih programa za poboljšanje vještina učenika u STEM području, aktivnom građanstvu i poduzetništvu, edukaciju 15 odgojno-obrazovnog djelatnika, opremanje škole STEM opremom i uspostavu bilateralne suradnje s norveškim partnerom kroz 18 mjeseci trajanja projekta. U projektu sudjeluje 150 učenika.