FINANCIJSKA PRIJETNJA

Dating aplikacije su prepune prevaranata koji vrebaju naivne korisnike

Dating aplikacije su prepune prevaranata koji vrebaju naivne korisnike
Depositphotos

Prevare na stranicama i aplikacijama za pronalazak partnera iznimno su česte i pojavile su se u širem razmjeru tijekom pandemije koronavirusa, kad se više ljudi počelo prijavljivati na njih.

Nazivaju ih "pig butchering scams", što bi u doslovnom prijevodu značilo "prevare s klanjem svinja", a funkcioniraju na način da prevarant sa svojom žrtvom uspostavi prisan kontakt, održava ga jedno duže vrijeme i kad potpuno pridobije povjerenje te osobe, nestane. Zajedno s novcem te osobe...

A u 25,7 posto slučajeva prvi se kontakt ostvaruje kroz dating stranice i aplikacije. Osobe se ili zaljube ili imaju želju za nešto više s osobom za koju ne znaju da je prevarant. Isprva pričaju o osobnim stvarima, žale se na probleme, savjetuju se... Nakon dužeg perioda, najčešće nekoliko mjeseci, krene ili priča o teškoj financijskoj situaciji ili odličnoj poslovnoj prilici.

Sve ovisi o tome kako ide tijek razgovora. Ako je potencijalna žrtva empatična, tad prevaranti "usputno" spomenu probleme koji im se gomilaju i redom su vezani uz financije. Najčešće će novac koji bude posuđen za "namirenje dugova" biti vraćen vrlo brzo, čime se ostavlja dojam iskrenosti. A kad dođe trenutak za izdašnicu svotu novca, kraj priče...

Identično je i s prevarama oko ulaganja. Nekoliko mjeseci se gradi priča, potom na početna ulaganja žrtva dobiva poveći povrat i ubrzo nakon tog uslijedi konačni udarac. Ako pak netko nakon povrata želi novac natrag i nema namjeru daljnjih ulaganja, odjednom se nađe pred zidom, sva komunikacija prestaje, osoba s druge strane nestaje. Ukratko, prevaranti neće izgubiti.

Najteži primjer u posljednje vrijeme je s 52-godišnjakom iz San Francisca, koji je mislio da priča sa starim prijateljem iz mladosti. Na WhatsAppu su izmijenili više od 270.000 poruka prije nego je izgubio milijun dolara.

Naravno, sve žrtve prijave prevaru policiji, ali ne postoje saznanja da su prevaranti ikad pronađeni... Zato, svaku osobu koja se predstavlja kao prisna ili vama bliska, treba provjeriti kroz neka osnovna pitanja. Svaki put kad se spomene novac, potrebno je istražiti detalje cijele priče, a kao najbolji alat za zaštitu, inzistirati na susretu uživo, preko web kamere i općenito izbjegavati komunikaciju na daljinu te se zanositi da iz nje može nastati nešto više.