UPRAVLJANJE PODACIMA

CDP-ovi će generirati 70 milijardi dolara dodatne potrošnje do 2028

CDP-ovi će generirati 70 milijardi dolara dodatne potrošnje do 2028
Depositphotos

Korištenje CDP-ova (Customer Data Platforms) će generirati dodatnih 70 milijardi dolara maloprodajne potrošnje do 2028. godine, prema Juniper Researchu. Potrošnja će porasti sa 6,7 milijardi dolara predviđenih za 2024.

CDP-ovi uspoređuju podatke o potrošačima prve strane iz raznih izvora kako bi ciljali na kupce visoke vrijednosti. Konkretno, prilagođene preporuke i segmentacija kupaca koriste se za povećanje dugotrajne vrijednosti korisnika; čime je potaknut značajan rast od 1700% u dodatnoj potrošačkoj potrošnji tijekom sljedećih pet godina.

Istraživanje je rangiralo 14 vodećih dobavljača CDP-a prema tome koje su platforme najbolje pozicionirane da iskoriste ovu dodatnu potrošnju od 70 milijardi dolara. Koristio se nekoliko kriterija uključujući inovativnost proizvoda, mogućnosti platforme i buduće poslovne izglede. Na vrhu popisa za 2023. je Salesforce, a slijede ga Tealium, Infobip, Oracle i CM.com.

Istraživanje je pokazalo da etablirani dobavljači CDP-a nude generativne AI mogućnosti; proširenje mogućnosti za poduzeća da individualiziraju preporuke sadržaja, unovče podatke prve strane i upravljaju upravljanjem podacima. Na primjer, Tealiumovo PredictML rješenje pruža ocjenu sklonosti korisničkim profilima koje automatski kreira njegov CDP. Maksimiziranje ovog ciljanog pristupa bit će ključno za iskorištavanje dodatne potrošačke potrošnje koju omogućuju CDP-ovi.

“Automatizacija procesa identifikacije i ciljanja kupaca visoke vrijednosti omogućit će robnim markama da personaliziraju usluge kako bi generirali prilike za unakrsnu prodaju i prodaju na skuplje cijene. Ove će prilike utjecati na potrošnju potrošača u maloprodaji jer cilja potrošače na željenim kanalima u vrijeme najveće potrošnje sa selektivnim proizvodima,” objasnila je autorica izvješća Elisha Sudlow-Poole.