ODRAĐUJE POSAO

Brzi vlakovi u Njemačkoj i dalje koriste Windows sustav star 30 godina

Brzi vlakovi u Njemačkoj i dalje koriste Windows sustav star 30 godina
Windows 3.11 for Workgroups pokreće prikazni sustav kabine, koji vozaču u stvarnom vremenu prikazuje sve važne tehničke podatke
Deposiphotos

Korištenje zastarjelog softvera u državnim uslugama i sustavima nije neobično nigdje u svijetu. Uzrok je ponekad jednostavno nedostatak resursa i potrebnih ulaganja, ali povremeno je to činjenica da je stari kod jednostavno dovoljan za određeni posao.

To je očito slučaj s njemačkim željeznicama gdje se i dalje koristi tridesetogodišnji Windows for Workgroups 3.11. To je otkrivena je u oglasu za posao na njemačkoj web stranici Gulp.de. Sad je izbrisan, u njemu Siemens Mobility, koja pruža usluge državnoj željezničkoj tvrtki Deutsche Bahn (DB), traži administratora s poznavanjem starih operativnih sustava, posebno Windows 3.11 for Workgroups.

Zadatak administratora bio bi upravljati ažuriranjima i održavanjem starog sustava koji je predstavljen u studenome 1993. Oglas precizira da Windows 3.11 for Workgroups pokreće prikazni sustav kabine, koji vozaču u stvarnom vremenu prikazuje sve važne tehničke podatke. Sustav se vjerojatno koristi u starim brzim vlakovima ICE 1 i ICE2. To su stare generacije njemačkih vlakova proizvedenih između 1989. i 1997.

Njemački tabloid Bild iskoristio je priliku istaknuti činjenicu da je 36 posto njemačkih vlakova na dugim relacijama kasnilo prošle godine, šest ili više minuta u prosjeku. Međutim, nema naznaka da bi uzrok mogao biti zastarjeli softver.

Siemens Mobility je potvrdio autentičnost oglasa za posao, objasnivši da vlakovi i željeznička infrastruktura imaju vijek od 30 ili više godina. Tvrtka je osigurala javnosti da njezini klijenti "i dalje sigurno koriste isprobane i testirane stare sustave koji su standard u industriji" i da Siemens Mobility pruža podršku i održavanje tijekom cijelog vijeka trajanja.

Naravno, noviji sustavi se razvijaju koristeći trenutno dostupne softverske proizvode, čak i koristeći umjetnu inteligenciju, dodaju u Siemensu. U teoriji, za 30 godina bi oni mogli koristiti današnji Windows 10 ili Windows 11.