OČEKIVAN RAST

Broj implementacija privatne LTE/5G mreže dosegao je 2900 krajem 2023.

Broj implementacija privatne LTE/5G mreže dosegao je 2900 krajem 2023.
Depositphotos / Ilustracija

Prema novoj analizi Berg Insight, krajem 2023. bilo je ukupno 2900 privatnih LTE/5G mreža postavljenih diljem svijeta, uključujući probne i pilot implementacije. Implementacije privatne 5G mreže prelaze s probnih na komercijalne operacije i iznosile su procijenjenih 700 mreža, od čega su probne mreže činile gotovo polovicu.

Predviđa se da će do 2028. godine broj implementacija privatnih LTE/5G mreža rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 33 posto kako bi dosegnuo 11.900 mreža na kraju razdoblja. Mreže će se sve brže uvoditi u komercijalne operacije budući da je manje potrebe za testiranjem slučaja uporabe. Značajan broj implementacija privatnih LTE mreža također će se nadograditi na 5G, počevši od sljedeće 2-3 godine.

Berg Insight definira privatnu mobilnu mrežu kao privatnu LTE/5G mrežu temeljenu na 3GPP-u izgrađenu za isključivu upotrebu privatnog subjekta kao što je poduzeće ili državna organizacija. Privatne LTE/5G mreže, koje 3GPP naziva nejavnim mrežama, koriste spektar definiran 3GPP i LTE ili 5G NR baznim stanicama, malim ćelijama i drugom infrastrukturom radijske pristupne mreže (RAN) za prijenos glasa i podataka rubnim uređajima.

“Glavni dobavljači RAN-a (Ericsson, Nokia i Huawei) igraju značajnu ulogu kao pružatelji integriranih rješenja i izazov su niza manjih dobavljača RAN opreme”, rekao je Fredrik Stalbrand, glavni analitičar, Berg Insight. Nokia broji najveći broj implementacija privatnih mreža s više od 635 korisnika privatne mobilne mreže na kraju drugog kvartala 2023.

“Dobavljači sve više slijede prodajne strategije vođene kanalima i razvili su ekosustave mobilnih operatera, sistemskih integratora, VAR-ova i konzultantskih partnera kako bi rješenja plasirali na tržište”, nastavio je Stalbrand.

Brojni pružatelji opreme za male ćelije i druge RAN opreme, uključujući Airspan Networks, Baicells, CommScope, JMA Wireless, Mavenir, Samsung Networks, Sercomm i ZTE, pružaju konkurentne LTE/5G radijske proizvode i u nekim slučajevima kompletnu ponudu privatnih mreža.

Važni dobavljači specijaliziranog softvera za jezgru mreže uključuju Druid Software, Athonet (koji je HPE preuzeo u lipnju 2023.), kao i Affirmed Networks i Metaswitch (oba dio Microsofta od sredine 2020.). Ukupno, EPC/5GC ponude dostupne su od blizu 30 dobavljača.

Treća kategorija su IT-centrični igrači kao što su Cisco i HPE. Te se tvrtke usredotočuju na isporuku potpuno integriranih Wi-Fi i privatnih LTE/5G rješenja, omogućujući mrežnim upraviteljima da upravljaju Wi-Fi i privatnim LTE/5G mrežama kroz jedno stakleno okno. Celona je novi sudionik u prostoru, uz podršku NTT Data i Qualcomma, koji nudi svoje integrirano privatno mobilno rješenje u jednoj SaaS pretplati.