AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Bosch vidi veliki tržišni potencijal za računala za vozila

Bosch vidi veliki tržišni potencijal za računala za vozila

Trend prema softverski definiranoj mobilnosti ide ruku pod ruku s centraliziranim vozilom i električnom/elektroničkom (E/E) arhitekturom. Dok danas brojne elektroničke upravljačke jedinice obično upravljaju različitim funkcijama u automobilu, u budućnosti će samo nekoliko središnjih računala vozila objediniti više funkcija sustava iz prethodno odvojenih domena.

Da bi se to postiglo, potrebna su nova računala sa snažnim procesorom, poznatim kao sustav na čipu (SoC). Bosch prednjači i na sajmu CES 2024. u Las Vegasu bit će prvi svjetski dobavljač automobila koji će demonstrirati fuziju infotainmenta i funkcija pomoći vozaču u središnjem računalu koje zahtijeva mnogo softvera na jednom SoC-u.

“Želimo smanjiti složenost elektroničkih sustava u automobilima i učiniti ih što sigurnijima u isto vrijeme. Ovom demonstracijom naše nove računalne platforme za vozila na CES-u poduzimamo važan korak upravo u tom smjeru. Naš srednjoročni cilj je donijeti još više funkcija automatizirane vožnje na ceste, uključujući segmente kompaktnih i srednjih automobila,” kaže Markus Heyn, član upravnog odbora u Boschu i predsjednik Bosch Mobility.

U središtu novog Boscha računala za vozila – nazvanog platforma za integraciju kokpita i ADAS-a – jedan je SoC koji obrađuje različite funkcije iz dvije domene infotainmenta i pomoći vozaču istovremeno. To uključuje, na primjer, automatizirano parkiranje i detekciju trake, upareno s pametnom, personaliziranom navigacijom i glasovnom pomoći. Prednosti za proizvođače vozila su manje prostora i potrebnih kablova, što znači niže troškove.

Za svoja središnja računala vozila Bosch koristi princip modularnog sustava. Zajedno sa samostalnim softverskim rješenjima kao što je video percepcija za surround senzore, proizvođači vozila mogu modularno i skalabilno sastaviti svoja rješenja u kombinaciji s hardverskim komponentama. Softverski intenzivna središnja računala ovdje igraju odlučujuću ulogu budući da proizvođačima omogućuju implementaciju značajki za vožnju i pomoć.

Bosch predviđa da će tržište automobilskog softvera dosegnuti obujam od oko 200 milijardi eura do 2030. U području računala za vozila za infotainment sustave i sustave pomoći vozaču, kompanija očekuje obujam tržišta od 32 milijarde eura 2030. Zapravo, u 2026. tvrtka očekuje prihod od prodaje od 3 milijarde eura samo za računala u vozilima za infotainment i pomoć vozaču.