DRONOVI

Bespilotni sustavi u službi zaštite i spašavanja građana

Bespilotni sustavi u službi zaštite i spašavanja građana
BSKS Hrvatska

Bespilotni sustavi u kriznim situacijama strukovna je organizacija koja okuplja stručnjake iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu bespilotnih sustava u svrhu očuvanja ljudskih života, zdravlja i imovine.

BSKS Hrvatska koja u većini županija Republike Hrvatske okuplja preko 40 aktivnih pilotkinja/pilota s 40 bespilotnih letjelica i ukupno 76 članova u protekloj 2023. godini je aktivno sudjelovala na 18 intervencija, od vršenja izviđanja, traganja za nestalim osobama i životinjama, nestalim zrakoplovima do asistencije u saniranju terena i nadziranju požarišta.

Za vrlo mladu organizaciju kao što je BSKS Hrvatska, protekla 2023. je bila vrlo aktivna godina koju komentira i predsjednik BSKS Hrvatska, Bruno Kekez, koji je ujedno i pripadnik Državne intervencijske postrojbe CZ Zagreb, koordinator zračnog prostora tijekom Petrinjskog potresa:

“Istaknuo bih kako smo osnovali BSKS Hrvatska s ciljem da okupi pripadnike žurnih službi koji upotrebljavaju sustave bespilotnih zrakoplova, stručnjaka iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu upotrebu  sustava bespilotnih zrakoplova, odnosno kolokvijalno rečeno dronova.  Uz stručnjake iz domena zakonske regulative, upravljanje zračnim prostorom, programiranja, obrazovanja, stručnjaka iz područja zaštite i spašavanja i zaštite od požara BSKS Hrvatska okuplja također operatere i pilote bespilotnih sustava iz civilnog stanovništva u organizacijski oblik, koji u trenutku nepogode ili katastrofe dobrovoljno pomaže, a kroz BSKS Hrvatska i nadležna Državna tijela na organizirani način, poučeni iskustvima stečenima nakon Zagrebačkog i Petrinjskog potresa..

“Istina broj našeg članstva nije velik kao ni broj intervencija na kojim smo sudjelovati kao u nekim drugim udrugama koje postoje duže od nas, no za nas kao udrugu koja je osnovana prije samo dvije godine ove brojke su itekako velike. I dalje ćemo se truditi kako bismo ispunili sve povjerene nam zadaće u ovoj godini, a sve u kako  bi pomogli našim sugrađanima u nevolji. Na nas se uvijek može računati neovisno o godišnjem dobu ili dobu dana jer zajedno dajemo sve, kako drugi ne bi sve izgubili“, ističe predsjednik BSKS Hrvatska, Bruno Kekez.

Jedna od istaknutijih intervencija dogodila se na poziv Državne intervencijske postrojbe Civilne Zaštite - Zagreb, gdje su članovi BSKS Hrvatska upućeni prema mjestu pada zrakoplova u Ličko senjskoj županiji gdje su se priključili i pješadijskom timu u potrazi na terenu, dok je posadni helikopter nadlijetao područje.

Prošla godina započela je uspješnom zajedničkom vježbom u suradnji s DVD Trnje, gdje je prilikom vježbe gašenja požara niskog raslinja u prostoru između korita rijeke Save i nasipa, BSKS Hrvatska izvodila letačke operacije bespilotnim letjelicama u svrhu nadzora požara iz zraka. Tijekom svih aktivnosti, rezervacija zračnog prostora je obavljena u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe kroz AMC portal.

Vježba koja je u protekloj godini bila od iznimne važnosti je ASAR 2023-3, vježba traganja i spašavanja za nestalim putničkim zrakoplovom u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite. Članovi BSKS Hrvatska koji su ujedno i članovi Državne Intervencijske postrojbe sudjelovali su na ovoj vježbi s dvije bespilotne letjelice i četiri pilota u suradnji s tri K-9 tima te osam članova za traganje i spašavanje. Upravo je jedan mješoviti tim BSKS Hrvatska i HGSS pronašao jedan dio zrakoplova, pet preživjelih putnika te crnu kutiju.

BSKS Hrvatska je također prošle godine organizirala samostalnu vježbu u suradnji sa Sustavima radio veza u kriznim situacijama i Državnom intervencijskom postrojbom u Zagrebu gdje su se na novim tehnologijama bespilotnih letjelica i sredstvima komunikacije uvježbavala potraga za nestalim osobama iz zraka uz rijeku Savu. Na vježbi sudjelovalo je 12 članova BSKS Hrvatska s 6 bespilotnih letjelica, Sustavi radio veza u kriznim situacijama s 8 članova te Državna intervencijska postrojba s 6 pripadnika dok je zapovjednik iste promatrao cjelokupnu vježbu.

Tijekom srpnja prošle godine, održana je i zajednička terenska vježba civilne zaštite „Samobor – Sveta Nedelja 2023.“ Tema vježbe bila je niz potresa s epicentrom u Samoboru i Svetoj Nedelji. Vježba je održana na 20 lokacija na području oba grada. Na vježbi je sudjelovalo oko 200 pripadnika operativnih snaga sustavu civilne zaštite te oko 50 vozila žurnih službi te Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Zagreb, dok je osam članova BSKS Hrvatska bilo zaduženo za dokumentiranje vježbe sa zemlje ali i iz zraka. 

Nakon završetka vježbe, dva člana BSKS Hrvatska koji dolaze iz sustava vatrogastva sudjelovala su i na drugoj vježbi koja se održavala u Petrovskom, a u organizaciji DVD Petrovsko, gdje su članovi BSKS Hrvatska bili zaduženi za prijenos slike iz zraka vatrogasnom zapovjedništvu. Kao i na prvoj vježbi potreban zračni prostor pripadnici BSKS Hrvatska zatražli su putem AMC mobilne aplikacije po automatiziranom postupku.

Sredinom kolovoza prošle godine, BSKS Hrvatska se na poziv uključuje u akciju traganja za nestalom osobom s 8 članica/članova. Na terenu je bilo pet bespilotnih letjelica i tri potražna psa, a na terenu su također bili i članovi JVP Zagreb s jednom bespilotnom letjelicom i čamcem.

Osim vježbi i intervencija, članice i članovi BSKS Hrvatska sudjelovali su na brojnim stručnim skupovima, radionicama i edukacijama, tako je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Inicijative za prevenciju i pripremnost u katastrofama za JI Europu (DPPI SEE) u Jastrebarskom, od 1. do 3. srpnja 2023., održana  radionica na temu upravljanja bespilotnim zrakoplovom za potrebe sustava civilne zaštite.

BSKS Hrvatska s tri člana na poziv Gradonačelnice Petrinje i saborska zastupnica Magdalene Komes i voditelj projekta Karlo Dževerlija prisustvovao je na predstavljanju projekta DRONE-IN. Projekt je i edukacija za programere bespilotnih letjelica,  koji provodi Petrinjska razvojne agencije – PETRA"

Također, na Fakultetu prometnih znanosti održan je forum za upotrebu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj, a u organizaciji Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Forumu je prisustvovalo pet članica/članova BSKS Hrvatska.

Krajem godine, članovi BSKS Hrvatska su sudjelovali na 11. svjetskom kongresu o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica gdje s ostalim međunarodnim stručnjacima koji se  bave znanstvenim, tehničkim i političkim aspektima aktualnih globalnih sigurnosnih KBRN prijetnji diskutirati o izazovima današnjice.