KAŽNJEN I NOVČANO

Avast više ne smije preprodavati podatke svojih korisnika

Avast više ne smije preprodavati podatke svojih korisnika
Osim ove zabrane, američki FTC odredio je Avastu platiti kaznu od 16,5 milijuna američkih dolara
Antonio Jularić

Avast se našao na udaru nakon što je otkriveno da prikuplja podatke korisnika i preprodajte ih trećim stranama. Naime, ta kompanija specijalizirana za kibernetičku sigurnost, obećavala je zaštitu privatnosti prilikom surfanja, prvenstveno kroz svoje dodatke za browsere, što znači onemogućavanje praćenja te online aktivnosti u globalu. Nažalost po korisnike, istovremeno je prikupljala podatke o njima i preprodavala ih.

Riječ je o periodu od 2014. do 2020., a kroz tih šest godina podatke prikupljene kroz browsere svojih korisnika, Avast je imao više od stotinu klijenata. Najprije, podatke je preprodavao kroz podružnicu Jumpshot, koju je američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) onemogućila u daljnjem radu pa ju je Avast ugasio.

No, praksa se nastavila i sad Avast mora platiti 16,5 milijuna američkih dolara kazne, koju je odredio FTC. Također, Avastu je zabranjeno prodavati podatke svojih korisnika, odnosno, morat će dobiti izričitu privolu za buduće prikupljanje podataka, obavijestiti kupce o prethodnoj prodaji podataka i provesti "sveobuhvatan program privatnosti" kako bi se riješilo prethodno ponašanje.

"Posvećeni smo našoj misiji zaštite i osnaživanja digitalnih života ljudi. Iako se ne slažemo s tvrdnjama FTC-a i karakterizacijom činjenica, zadovoljni smo što smo riješili ovaj problem i veselimo se nastavku pružanja usluge našim milijunima korisnika diljem svijeta", navodi se u Avastovom priopćenju.

Tužba FTC-a pruža više detalja o tome kako je Avast, na vlastitim web forumima, pokušao umanjiti prisustvo u Jumpshotu. Avast je sugerirao kako je Jumpshotu pružen samo neagregirani podatak i da su korisnici informirani tijekom instalacije proizvoda o prikupljanju podataka kako bi "bolje razumjeli nove i zanimljive trendove." Nijedna od tih tvrdnji nije se pokazala istinitom, sugerira FTC. I prikupljeni podaci bili su daleko od bezopasnih, s obzirom na njihovu ponovnu identificirajuću prirodu.

Primjerice, podaci su otkrivali stvari kao što je akademski rad o studiji simptoma raka dojke, objava o kandidaturi senatorice Elizabeth Warren za predsjedničku kandidaturu, CLE tečaj o poreznim oslobođenjima, vladine poslovi u Fort Meadeu, Marylandu, s plaćom većom od 100.000 dolara, upute na Google Mapsu od jedne lokacije do druge, španjolski dječji YouTube video...

Odvjetnik FTC-a Lesley Fair tvrdi da se, osim dvojne prirode Avastovih privatnih proizvoda i opsežnog praćenja Jumpshota, sve više gleda na podatke o pregledavanju kao "izuzetno osjetljive informacije koje zahtijevaju najveću pažnju".

Nakon cijele priče s Jumpshotom, Avast je kupila kompanija Gen Digital, koja uključuje Norton, LifeLock, Aviru, AVG, CCLeaner i ReputationDefender...