Autonomni taxi iz Rimac Automobila na zagrebačkim cestama već 2024. godine

Autonomni taxi iz Rimac Automobila na zagrebačkim cestama već 2024. godine
Foto HINA/ Daniel Kasap

Tijekom posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen tvrtki Rimac Automobili osnivač i CEO kompanije Mate Rimac najavio je kako će već sljedeće godine predstaviti projekt i krenuti testiranja autonomnih taxi vozila u gradu Zagrebu, a od 2024. godine očekuje se da će ta vozila već biti na ulicama.

Što se tiče robotaxi projekta Rimac je naglasio da ne postoji nikakva garancija da će se projekt i dogoditi i da će tada biti potrebno novac vratiti, a što se tiče ulaganja u projekt on ističe da će ukupna investicija biti više stotina milijuna eura i dio novca iz NPOO-a je samo dio te velike investicije u projekt koji traje već 3 godine. Ideja je proizvoditi više od 10 tisuća automobila u Hrvatskoj, pojasnio je Rimac i posebno istkano kako smatraju da će se budućnost mobilnosti u potpunosti promijeniti. Pritom napominje kako su oni danas tvrtka stara svega 12 godina, s danas više od 1000 zaposlenih, ali da su ipak tek na početku.

Premijer RH Andrej Plenković istaknuo je prilikom posjeta kako je zadovoljstvo danas iskoristiti ovaj važan posjet u trenutku kada je EK odobrila NPOO vrijedan 47,5 milijardi kuna, 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava.

„Ovaj projekt za kojeg je Vlada znala nešto ranije, bit će doista projekt budućnosti, projekt koji se u potpunosti poklapa s planovima 4. industrijske revolucije. On je 100 posto digitalan i zelen i mogu reći da Hrvatska, s tvrtkama poput Rimac automobila i Infobipa, daje konkretan doprinos trendovima koji su globalni. Poanta NPOO-a je iskoristiti ta sredstva za reforme i razvoj, dati podršku onima koji su izvrsni, hrabri i odlučni i koji će doprinijeti novim radnim mjestima. Ovaj projekt će dobiti milijardu i 500 milijuna iz NPOO-a“, rekao je Plenković.

“Zaista je poseban trenutak kada je hrvatski NPOO odobren, vrijedna 6,5 milijardi dolara odnosno više od 12 posto hrvatskog BDP-a.. Jako se radujem tome što ćemo pratiti Hrvatsku kada dođe vrijeme da se plan implementira i realizira. Mate, vidjevši vašu prezentaciju moram priznati da sam silno impresionirana, vidjela sam budućnost u Hrvatskoj. Vidjela sam budućnost prijevoza ovdje u Hrvatskoj i to je odgovor na klimatske promjene.  To je odgovor na potrebe digitalizacije jer se sve temelji na pametnoj povezanosti, na umjetnoj inteligenciji koja služi ljudima i isto tako vidjela sam koncept koji ljudima vraća vrijeme, sigurnost i isplativost. Bilo je fascinantno to sve vidjeti i veoma mi je drago što Europska unija ulaže u ovaj vid poduzetništva, u ove inovacije koje sam vidjela u Hrvatskoj“, ističe Ursula von der Leyen.

Uvjerena je kako je EU sljedeće generacije onaj instrument koji će se pobrinuti da EU postavlja standarde za ostatak svijeta u pogledu inteligentne mobilnosti koja je dobra za okoliš.

Ovo je bilo izvanredno i fantastično, veoma sam impresionirana, zaključila je Ursula von der Leyen.