App Store grca od prevarantskih pretplata u mobilnim aplikacijama

App Store grca od prevarantskih pretplata u mobilnim aplikacijama
Pixabay

Pretplate su ono što pokreće posao s aplikacijama i developeri to jako dobro znaju pa neki od njih čine sve kako bi pridobili korisnika. Nažalost, poveći dio njih to čini na prevaru, namjerno zbunjuje korisnike i na taj način dolazi do novca. Posebno se to odnosi na Appleov App Store.

Naime, u njemu je prošle godine samo na pretplatnički odnos potrošeno 10,6 milijardi američkih dolara, a do 2022. godine ta bi brojka trebala dosegnuti 75,7 milijardi. Taj dio kolača žele apsolutno svi koji posluju s aplikacijama pa se trude na sve moguće načine doći do pretplatnika, što nije uvijek izvedeno potpuno pravilno. Ili potpuno legalno.

Kroz sami dizajn aplikacije i prihvaćanje raznih pravila, očekuje se da korisnici neće pažljivo čitati, pratiti i oprezno se kretati prstom dok klikaju na sve što se stvori pred njima. Na taj način vežu svoje račune uz aplikaciju i na mjesečnoj bazi ostaju bez novca pa kad to shvate sami proces povrata zna biti kompliciran. Naravno, dugoročno je to iznimno štetno i u Appleu su toga svjesni pa će developeri koji čine slične stvari biti kažnjeni, zajedno s aplikacijama iza kojih stoje.

Problem jest što se ne zna kad bi te kazne trebale uslijediti jer i Apple želi što više pretplatnika, odnosno, novca. Zato potiče developere da se okušaju s modelima pretplata, čak organiziraju sastanke na kojima se detaljno nude planovi i načini kako izvesti cijelu priču na pravi način. I dok traje ta Appleova euforija, loši će developeri činiti doslovno što žele. U konačnici, jedine žrtve bit će korisnici.

No, osjetit će se situacija i na onim poštenima kao što su streaming aplikacije Netflix, Spotify, Pandora; igre kao Fortnite; stranice za pronalazak ljubavnih partnera kao Tinder, Badoo... Dakle, ima onih koji su pronašli poslovni model i ide im više nego dobro, ali to je situacija koju ne mogu imati svi, što ne znači da ne mogu pokušati. Znači da ne mogu siliti, varati i kamuflirati. Bez obzira na zaradu, Apple i svi drugi koji nude aplikacije, morali bi urgirati odmah, a ne kalkulirati.