SNAŽAN RAST

Aplikacije za građanski identitet ostvarit će više od 17 milijardi dolara prihoda do 2027.

Aplikacije za građanski identitet ostvarit će više od 17 milijardi dolara prihoda do 2027.
Depositphotos

Prihodi platforme od aplikacija za građanski identitet premašit će 17 milijardi dolara do 2027., što će porasti s 11 milijardi dolara 2023., što je rast od 62 posto, prema Juniper Researchu. Ovaj rast dolazi dok vlade žele pojednostaviti sustave identiteta, čineći ih lakšim za stvaranje, ažuriranje i korištenje. To će omogućiti izdavanje digitalnih kopija konvencionalnih osobnih iskaznica i posebno dizajniranih digitalnih osobnih iskaznica.

Prema Juniper Researchu, tri zemlje s najvećim prihodom od aplikacija za građanski identitet u 2027. bit će Indija, Kina i Brazil. U izvješću je EU-ov eIDAS2 identificiran kao ključni dio regulative, a druge zemlje ga koriste kao osnovu za svoju regulaciju identiteta. Konkretno, stvaranje standardiziranog digitalnog ID-a koji se drži u novčaniku, a koji se može koristiti u svim državama članicama, potaknut će usvajanje digitalnog identiteta. To će povećati prihode od aplikacija za građanski identitet jer će vlade ulagati u nove sustave za ispunjavanje ovih standarda, generirajući veći prihod za dobavljače digitalnog identiteta.

"Pružatelji digitalnog identiteta koji djeluju u Europi moraju razviti učinkovite novčanike za digitalni identitet kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti koje pruža eIDAS2", rekao je autor izvješća Michael Greenwood. U izvješću se navodi da je eIDAS2 usvojio nekoliko SSI (Self-sovereign Identity) načela, dajući prioritet digitalnoj privatnosti i korisničkoj kontroli nad svojim podacima. Privatnost podataka sve je veća briga za potrošače, a usluge koje pomažu u zaštiti korisnika od prikupljanja podataka doživjet će porast popularnosti kao odgovor. Dobavljači digitalnih identiteta moraju ponuditi mogućnost podrške korisnički kontroliranim modelima identiteta, istovremeno zadržavajući fleksibilnost da ponude druge modele kako se pojave.