ZVECKANJE ORUŽJEM

Amerikanci spremni uništiti tajvanske tvornice ako Kina pokrene invaziju

Amerikanci spremni uništiti tajvanske tvornice ako Kina pokrene invaziju
Depositphotos / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države i Kina posljednjih nekoliko godina vode žestoki trgovinski rat, iz kojeg se kreirao sve žešći "tehnološki", što znači da nijedna od dviju velesila ne žele izgubiti utrku na najbitnijim područjima. Poluvodiči su jedno od njih i otuda "bitka za Tajvan".

Nije tajna da su Amerikanci službenim posjetama Tajvanu na državnoj razini jasno dali do znanja koliku podršku daju toj zemlji u njenim aspiracijama potpunog odcijepljenja od Kine, no nije tajna ni da Kinezi to ne žele dopustiti "samo tako".

Srećom, zasad se "sukob" odvija isključivo na ekonomskom planu, ali Robert O'Brien, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji Donalda Trumpa, za Semafor je ustvrdio da Kina priprema invaziju na Tajvan. Uz sve, time bi pridobila kontrolu za njene tvornice poluvodiča, što Amerikanci ne misle dopustiti.

"Kina bi na taj način imala kontrolu na svjetskom ekonomijom i SAD to nikad neće dopustiti. Realniji je scenarij da bi sve tajvanske tvornice poluvodiča uništilo kako Kina nikad ne bi imala kontrolu nad njima", izjavio je O'Brien.

Tajvan je dom najvećeg proizvođača čipova - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ili TSMC. Proizvodi oko 90 posto svih čipova potrebnih za napredne procesore u ovom trenutku te je ključan za razne uređaje, od pametnih telefona do automobila. I, ono što je svjetskim velesilama bitno, TSMC proizvodi čipove koji se koriste u naprednoj tehnologiji kao strojno učenje i vođene rakete.

Kad bi došlo do tog najnegativnijeg scenarija uništenja tajvanskih tvornica poluvodiča, najteži udarac doživio bi Apple, najveći klijent TSMC-a. Između ostalih jer TSMC proizvodi čipove za oko 1,4 milijardu pametnih telefona u ovom trenutku.

Na kraju, treba naglasiti i da je to hipotetsko uništenje tvornica scenarij kojim bi se pokazala američka spremnost u pružanju otpora Kini na svim razinama jer u realnosti za uništenje proizvodnog lanca nije potrebna fizička sila. Naime, TSMC ne bi mogao funkcionirati bez komponenti koje mu osigurava nizozemski ASML i kad bi se njihova isporuka prekinula, bio bi to kraj ta tajvanske poluvodiče...