Američki zakoni o nadzoru u sukobu sa fundamentalnim pravima građana Europske unije

Američki zakoni o nadzoru u sukobu sa fundamentalnim pravima građana Europske unije

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Udruga za zaštitu osobnih podataka NOYB, danas je dobila obavijest o zaprimanju presude Europskog suda u jednom od najvažnijih slučajeva za zaštitu privatnosti građana EU jer Europski sud je utvrdio da su američki zakoni o nadzoru u sukobu sa fundamentalnim pravima građana Europske unije.

Američka regulativna od NSA (National Security Agency) štiti američke građane, ali ne i osobne podatke inozemnih kupaca američkih tvrtki. Obzirom da ne postoji način kako saznati jeste li vi ili vaša tvrtka predmetom nadzora, građani nemaju ni mogućnost za zaštitu svojih prava obratiti se sudu. Europski sud utvrdio je da se radi o kršenju same srži pojedinih fundamentalnih prava koja uživaju građani EU.

Neslaganje EU i SAD-a u pogledu zaštite osobnih podataka ima duboke korijene. Dvije su strane pokušale su ga riješiti odlukom EC pod nazivom „Safe Harbor“ (Uskoro je ova odluka zamijenjena okvirom za razmjenu osobnih podataka između SAD-a i EU pod nazivom „Privacy Shield“ koji je na snazi i danas.), no 2013. Edward Snowden javno je razotkrio da američke tajne službe imaju pristup osobnim podacima EU građana.

Tada još mladi student prava, a danas vodeći svjetski aktivist za zaštitu privatnosti, Max Schrems podnio je prigovor irskom DPC (Data Protection Commissioner – ono što je u Hrvatskoj AZOP) u kojem navodi kako Facebook iz Irske ne smije njegove podatke slati u Facebook SAD jer tamo nisu odgovarajuće zaštićeni. Slučaj je glatko odbijen kao „neozbiljan i uznemiravajući“, no danas se to više ne čini takvim.

Odluka Europskog suda koju je danas Max Schrems proslijedio članovima svoje udruge NOYB, pa tako i hrvatskoj Udruzi za zaštitu osobnih podataka -UZOP, imat će dalekosežne posljedice za prijenos osobnih podataka između EU i SAD, a vrlo vjerojatno će značiti i kraj Privacy Shielda.

„Izgleda da se Sud u svojoj odluci vodio svim aspektima iz uloženog prigovora. To je težak udarac za irski DPC i Facebook,“ izjavio je Max Schrems.

Još iz kategorije

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

Hrvatskoj dvostruko više novca iz EU proračuna

05.08.2020. komentiraj

Završetkom pregovora o proračunu i financijskoj budućnosti EU Hrvatska je dobila 22 milijarde eura što je dvostruko više u odnosu na prošli financijski okvir. Ukupan iznos od 22 milijarde eura za narednu financijsku perspektivu gotovo je dvostruko veći od iznosa u prethodnoj financijskoj perspektivi, u kojoj je na raspolaganju bilo 10,7 milijardi eura.

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.