PROBIJANJE GRANICA

Američki stručnjaci kreirali učinkovitije bežično punjenje na većim udaljenostima

Američki stručnjaci kreirali učinkovitije bežično punjenje na većim udaljenostima

Trenutačne podloge za bežično ili wireless punjenje, koje prvenstveno koriste indukciju na kratkim udaljenostima, pokazale su visoku učinkovitost, ali samo u neposrednoj blizini uređaja koji se puni. I to je problem s kojim se suočava industrija, posebno ona vezana uz pametne telefone.

Novo istraživanje s američkog Sveučilišta Aalto sada sugerira da se iskorištavanjem snage suzbijanja zračenja u petljastim antenama, ne samo omogućava punjenje uređana na znatno većim udaljenostima s više od 80 posto učinkovitosti, već i u različitim orijentacijama, kreirajući put novoj eri bežičnog prijenosa energije primjenjivog na bezbroj uređaja, od mobilnih uređaja do biomedicinskih implantata.

Inženjeri s Aalta razvili su poboljšanu metodu za bežično punjenje na velikim udaljenostima. Poboljšanjem interakcije između odašiljačkih i prijamnih antena i iskorištavanjem fenomena "suzbijanje zračenja", produbili su teoretsko razumijevanje bežičnog prijenosa energije izvan tradicionalnih induktivnih metoda, što je značajan napredak u tom području.

Punjenje na kratkim udaljenostima koristi magnetska polja u blizini za prijenos energije s visokom učinkovitošću, ali na većim udaljenostima učinkovitost dramatično pada. Nova istraživanja pokazuju da se ova visoka učinkovitost može održati na velikim udaljenostima potiskivanjem otpora zračenja petljastih antena koje šalju i primaju energiju.

Istraživači su stvorili način za analizu bilo kojeg sustava bežičnog prijenosa energije, bilo matematički ili eksperimentalno. To omogućava temeljitiju procjenu učinkovitosti prijenosa energije, kako na bližu tako i na daleku udaljenost, što prije nije učinjeno. Zatim su testirali kako funkcionira punjenje između dvije petljaste antene postavljene na znatnoj udaljenosti u odnosu na njihovu veličinu, utvrdivši da je suzbijanje zračenja mehanizam koji pomaže povećati učinkovitost prijenosa.