SVE JE U OBLAKU

Amazon održava vodstvo u oblaku dok se Microsoft približava

Amazon održava vodstvo u oblaku dok se Microsoft približava
Depositphotos

Nakon što se etablirao kao rani lider na tržištu infrastrukture u oblaku, Amazon Web Services (AWS), profitabilna platforma u oblaku online prodavača, još uvijek je ispred ostalih. Prema procjenama Synergy Research Groupa, tržišni udio Amazona na svjetskom tržištu infrastrukture u oblaku iznosio je 31 posto u četvrtom tromjesečju 2023., što je pad u odnosu na 33 posto godinu ranije. U međuvremenu, Amazonov glavni konkurent Microsoft polako se približava, povećavajući svoj tržišni udio na rekordnih 24 posto u četvrtom tromjesečju 2023. U kombinaciji s Googleom koji ima 11 posto tržišnog udjela, "velika trojka" sada čini dvije trećine ikad rastuće tržište oblaka, dok je ostatak konkurencije zapeo u niskim jednoznamenkastim brojevima.

U četvrtom tromjesečju 2023. globalna potrošnja na usluge infrastrukture oblaka porasla je za 12 milijardi dolara u usporedbi s četvrtim kvartalom 2022., čime je ukupna potrošnja dosegla 73,7 milijardi dolara za tri mjeseca koja su završila 31. prosinca. Gledajući cijelu godinu, poduzeća su potrošila 270 milijardi dolara na usluge infrastrukture oblaka, što objašnjava zašto tržište je u tako žestokoj borbi. Unatoč svojoj veličini, tržište oblaka još uvijek snažno raste. Za cijelu 2023. potrošnja je porasla 19 posto, dok je u četvrtom tromjesečju zabilježen rast od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Jednako impresivno, potrošnja je porasla za 5,6 milijardi dolara od trećeg do četvrtog tromjesečja, označavajući najveći uzastopni porast ikad zabilježen.

"Ovo je bio značajan kvartal za tržište oblaka", rekao je John Dinsdale, glavni analitičar u Synergy Research Group. "Zadnje tromjesečje godine obično ima koristi od sezonskog skoka s tromjesečnim povećanjem potrošnje mnogo više nego u prva tri tromjesečja, ali ovo je tromjesečje postavilo rekord. Generativna umjetna inteligencija očito je jedan od glavnih razloga za dobre rezultate, jer tehnologija prihvaćaju i pružatelji usluga oblaka i poduzeća."