Umjetna inteligencija

AI i dalje pod istragom u Italiji

AI i dalje pod istragom u Italiji
Depositphotos / Ilustracija

Garante, talijanska agencija za zaštitu podataka, naznačila je da će pojačati nadzor nad sustavima umjetne inteligencije koji rade u zemlji. Ovaj potez slijedi prisiljavanje ChatGPT-a koji podržava Microsoft da napravi promjene kako bi postao usklađen s pravilima privatnosti nakon privremene zabrane.

Podsjetimo, agencija je zabranila ChatGPT u ožujku i pokrenula istragu o sumnjama narušavanja privatnosti, koristeći odredbe GDPR-a, što je rezultiralo da je razvojni programer platforme OpenAI napravio promjene kako bi ponovno postigao usklađenost.

Član uprave Garantea Agostino Ghiglia rekao je Reutersu da agencija sada planira provesti opsežnu reviziju generativnih i strojnih aplikacija AI jer želi razumjeti rješavaju li ti novi alati probleme povezane sa zaštitom podataka i usklađenošću sa zakonima o privatnosti. Također je zaprijetio pokretanjem sondi ako bude potrebno.

Kao dio svog plana napada umjetnom inteligencijom, Ghiglia je rekla da je također započela proces zapošljavanja tri savjetnika za umjetnu inteligenciju, dok agencija uglavnom zapošljava ljude s pravnim iskustvom jer želi koristiti pravni okvir za rješavanje prijetnji koje proizlaze iz tehnologije koja se brzo razvija .

U svom ispitivanju ChatGPT-a, agencija se pozabavila problemima koji se temelje na mogućim kršenjima zakona o privatnosti, napominjući da bilo koji drugi put nije moguć, jer će vjerojatno trebati godine da potencijalni novi zakoni koji reguliraju AI stupe na snagu. Dok je Garante brzo napredovao, druge zemlje sada započinju proces preispitivanja utjecaja generativne umjetne inteligencije.