8 od 10 najčešće korištenih ranjivosti ciljaju proizvode Microsofta

8 od 10 najčešće korištenih ranjivosti ciljaju proizvode Microsofta

Foto: DepositPhotos

Ranjivosti su ono na što cyber kriminalci računaju kad pokušavaju probiti neki softver, sustav, mrežu i platforme svih vrsta, a još uvijek najviše ih ima sve vezano uz Microsoft! Konkretnije, od deset najčešće iskorištenih ranjivosti u 2018. godini, osam se nalazilo u Microsoftovim proizvodima, dok su preostale dvije vezane za “zloglasni” flash.

Što se pak samog Microsofta tiče, ranjivost koja se najčešće iskorištavala jest ona u Windowsovom VBScript engineu, koja bi "napala" korisnika ako u Internet Exploreru kliknu na krivu web stranicu. Dakle, ne samo da se ranjivost pokreće nakon što korisnik "padne" na trik, već se ona pokreće ako je izvedena iz starog internetskog preglednika Internet Explorer, kojem je Microsoft okrenuo leđa prije skoro četiri godine, s dolaskom Windows 10 operativnog sustava i Edge browsera. Stoga, korisnici imaju poveću krivnju u ovom slučaju na sebi.

Nadalje, sjevernokorejski hakeri uspjeli su iskoristiti flash i njegove ranjivosti kako bi se uspjeli "zaraziti" MS Office dokumente, web stranice, spamati porukama i činiti cijeli niz nepodopština. S obzirom da nije riječ o pojedincima koji žele ostvariti materijalnu korist, već pripadnicima sjevernokorejskih vlasti, jasno da problem nije bezazlen. Ne samo zbog toga što oni mogu kad dobiju što žele već i što isto mogu činiti i drugi, kao Kinezi ili Rusi.

Ipak, na kraju priče treba biti svjestan i da su sve ranjivosti vezane uz nešto stariju liniju proizvoda Microsofta, kao i stare flash pluginove te ponovno starije proizvode koji ovise o njima. Samim time, ukoliko se sve što korisnici imaju nadopunjava i nadograđuje na adekvatan način, ranjivosti će se smanjivati. Naravno, neće izostati jer hakeri uvijek pronalaze nove, ali Microsoft bi ipak mogao malo odahnuti i ne nalaziti se tako visoko na listama kao što je ova Record Futureova...

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.