Negativan trend

100 vodećih svjetskih tvrtki doživjelo je najveći pad tržišne kapitalizacije od 2009. godine

100 vodećih svjetskih tvrtki doživjelo je najveći pad tržišne kapitalizacije od 2009. godine

Tržišna kapitalizacija 100 vodećih svjetskih tvrtki pala je za 11  posto u 2023. godini, odnosno za gotovo 3,8 bilijuna dolara, a to je prvi godišnji pad od 2016. godine i najveći pad od globalne financijske krize 2009. godine (-39  posto), pokazuje nova PwC-ova analiza u objavljenom izvješću o 100 vodećih svjetskih tvrtki,  Global Top 100 Companies report.

Izazovno makroekonomsko okruženje uzrokovano stalnim pooštravanjem fiskalne politike, visoka inflacija i neizvjesnost u američkom i europskom bankarskom sektoru opteretili su globalna tržišta kapitala. Sjedinjene Američke Države, iz kojih dolazi najveći broj tvrtki na popisu 100 vodećih svjetskih tvrtki, bile su glavni pokretač ovog pada smanjivši vrijednost za 2,9 bilijuna dolara. Međutim, svojim udjelom koji zauzimaju na popisu zadržale su prvo mjesto, ispred Saudijske Arabije i Kine. Europa je nadmašila sve ostale regije, povećavši svoj udio u 100 vodećih svjetskih tvrtki s 10  posto u 2022. godini na 13  posto u 2023. godini, popevši se na drugo mjesto na regionalnom popisu. 

„PwC-ovo izvješće Global Top 100 i dalje pruža važan uvid u najznačajnije trendove koji pokreću svjetsko gospodarstvo i ključnu dinamiku na globalnim tržištima udjelima. Izazovi na tržištu tijekom prošle godine očito su utjecali na najveće svjetske tvrtke. Međutim, oporavak većine sektora u prvom kvartalu 2023. godine i rast tvrtki u Europi pružaju razlog za oprezni optimizam“, ističe Stuart Newman, globalni voditelj IPO centra i partner u PwC-u UK.

Američke tvrtke zadržale su svoj dominantni udio (70  posto) među 100 vodećih svjetskih tvrtki, ali su pretrpjele pad od 12  posto, što odgovara iznosu od 3 bilijuna USD, s konačnim iznosom od 21,7 bilijuna USD. Europa je bila jedina regija koja je ostvarila rast, i to od 9,5  posto, dok su Kina i njezine regije pale 7,3  posto, a ostatak svijeta 26,3  posto.

Malo je zemalja u izvješću Global Top 100 uspjelo povećati tržišnu kapitalizaciju tijekom godine. Jedine zemlje koje su zabilježile porast bile su one u Europi uslijed kombinacije novih sudionika i rasta tržišne kapitalizacije u odnosu na usporedive podatke prethodne godine. Na razini pojedinih zemalja, Francuska je 2023. godine ušla kao četvrta među prvih pet zemalja (980 milijardi USD), zamijenivši Švicarsku (765 milijardi USD) i popevši se ispred Ujedinjenog Kraljevstva koje zauzima peto mjesto (852 milijarde dolara). Unatoč dvoznamenkastom padu, SAD (-12 posto), Saudijska Arabija (-18  posto) i kontinentalna Kina (-11  posto) zadržale su svoj položaj među prva tri mjesta i bile su jedine zemlje s kombiniranom tržišnom kapitalizacijom od preko 1 bilijun dolara. 

Na razini pojedinih sektora u odnosu na usporedive podatke prošle godine, svi su ključni sektori zabilježili smanjenje tržišne kapitalizacije, redom kako slijedi: neobavezna potrošnja (-23  posto), komunikacijske usluge (-18  posto), financijske usluge (-11  posto) i energetika (- 10  posto). Financije i neobavezna potrošnja odgovorne su za 56  posto ukupnog pada tržišne kapitalizacije. Unatoč poticaju u tehnološkom sektoru u prvom tromjesečju 2023. godine, tehnološki je sektor ukupno pao za 8  posto, zabilježivši prvi pad u deset godina. Međutim, sektor tehnologije je povećao svoj udio na popisu 100 svjetskih vodećih tvrtki, popevši se s 27  posto u 2022. godini na 28  posto u 2023. godini i time zadržavši svoje vodeće mjesto među tvrtkama uvrštenim u Global Top 100.

Ove godine nije bilo izravnih ulazaka novih tvrtki na popis 100 vodećih svjetskih tvrtki na temelju inicijalnih javnih ponuda (IPO), kako je bilo i za očekivati s obzirom na to da je globalno IPO tržište bilo manje aktivno. Od ožujka 2022. godine, devedeset i jedna tvrtka zadržala je svoje mjesto na popisu i za 2023. godinu pokazavši veću stabilnost među 100 vodećih svjetskih tvrtki u 2023. za razliku od prethodne godine. Prvih pet tvrtki zadržalo je svoja mjesta na ljestvici, ali prvi put u 10 godina sve su zabilježile pad tržišne kapitalizacije, što je činilo 50  posto ukupnog pada tržišne kapitalizacije ove godine.