TELEKOM TRŽIŠTE

Više telefoniranja, manje SMS poruka, veći roaming

Više telefoniranja, manje SMS poruka, veći roaming
Depositphotos / Ilustracija

Prema najnovijim podacima domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti u posljednjem kvartalu 2023. godine domaći telekomi Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska bilježe rast potrošnje minuta u mobilnim telekom mrežama.

Tako su korisnici hrvatskih mobilnih mreža telefonirali više 3,3 posto i potrošili ukupno 2,73 milijarde minuta što je još jedan dokaz o premoći mobilnih telekom usluga u odnosu na fiksne.

Domaći korisnici manje su koristili svoje telefone za razgovaranje u inozemstvu tako da je u roamingu potrošeno 7,89 posto manje minuta i taj se broj zaustavio na 128,24 milijuna.

S druge strane, trajanje poziva strana u roamingu dok su u Hrvatskoj povećan je na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2023. godine za čak 36,19 posto na 132,74 milijuna minuta.

Broj poslanih SMS poruka ponovno se smanjuje i to 13,35 posto na godišnjoj razini i to prije svega zbog različitih usluga koje nude WhatsApp, Viber, Facebook MessengeWire i slični tako da se brojka poslanih SMS poruka zaustavila na 214,5 milijuna. Broj MMS poruka čak je minimalno veći 0,17 posto na godišnjoj razini i to 1,57 milijuna.