Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

Foto: DepositPhotos

Velika Britanija odlučila se isključiti Huawei iz razvoja mobilnih mreža pete generacije na svom teritoriju, što znači da se mora okrenuti potpuno Nokiji i Ericssonu, što pak znači da te dvije kompanije moraju dobiti uvjete zbog kojih ne bi ni pomislili istupiti iz partnerstva s Britancima.

Konkretnije, vlast u Velikoj Britaniji priprema zakon koji bi omogućio beneficije za Nokiju i Ericsson, odnosno, ponudio im snažnu motivaciju da ne napuštaju zemlju. Ili, bolje rečeno, razvoj 5G mreže u njoj. Upozorio je na ministar kulture Oliver Dowden, svjestan da bi napuštanje Velike Britanije od strane finske ili švedske kompanije značilo potpuno zaustavljanje i usporavanje 5G razvoja.

Naime, sve se dogodilo nekako "preko noći". Sredinom ovog mjeseca stigla je odluka o zabrani Huaweijeve opreme u 5G mrežnoj infrastrukturi, a od 2027. ona će biti potpuno zabranjena. To znači da aktualna infrastruktura kineske kompanije vrijedi, ali za nešto više od šest godina stupa na snagu odluka koja čini dodatnu štetu Huaweiju.

Pa tako od 1. siječnja 2021. u Velikoj Britaniji više neće biti moguće kupovati Huaweijevu opremu za 5G mreže, što je potpuni zaokret od onoga što je odlučeno u siječnju ove godine, kad se izglasalo da Huawei može imati maksimalno 35 posto udjela na britanskom tržištu te da njegova oprema ne može biti u samoj jezgri mreže ili na geografski osjetljivim lokacijama. Ovom odlukom i to se zabranjuje.

Upravo je Dowden protivnik takve odluke pa glasno istupa u svim smjerovima, među njima i ovom vezanom za Nokiju i Ericsson. Izjavama je zapravo ponudio tim kompanijama mogućnost ucjene jer bez njih 5G razvoj ne može biti moguć u pravom smislu. Ali, ono što Dowden nije možda previše pratio jest činjenica da te dvije kompanije u globalnoj utrci s Huaweijem, ali i ZTE-om, ne mogu sebi dopustiti izgubiti Veliku Britaniju kao klijenta.

Još iz kategorije

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

14.09.2020. komentiraj


U drugom ovogodišnjem kvartalu prihodu od TV usluga porasli su 1,32 posto i dosegli 200,47 milijuna kuna, pokazuju najnoviji podaci domaćeg regulatora Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Kao i prohodi tako je i neznatno povećan ukupan broj korisnika koji je sada tako veći 1,16 posto i dosegao je ukupno 835,56 tisuća korisnika.