TELEKOM TRŽIŠTE

United Fiber započinje izgradnju novog zemaljskog kabela transportne mreže između Atene i Soluna u Grčkoj

Izgradnja novog zemaljskog kabela započet će u rujnu 2024. i bit će dovršena do kraja 2025. godine. Implementirat će se u Grčkoj kroz United Fiber, podružnicu United Grupe, drugog najvećeg pružatelja FTTH usluga u Grčkoj.

United Fiber započinje izgradnju novog zemaljskog kabela transportne mreže između Atene i Soluna u Grčkoj
Depositphotos

United Grupa najavljuje  novi infrastrukturni projekt - izgradnju zemaljskog kabela između Atene i Soluna, koji će biti dio šire regionalne mreže, s ciljem povećanja infrastrukture United Grupe u jugoistočnoj Europi.

Izgradnja novog zemaljskog kabela započet će u rujnu 2024. i bit će dovršena do kraja 2025. godine. Implementirat će se u Grčkoj kroz United Fiber, podružnicu United Grupe,  drugog najvećeg pružatelja FTTH usluga u Grčkoj. Projekt je dio međunarodne strategije UG-a za daljnje unapređenje portfelja fiksne infrastrukture.

Povezivanje Atene i Soluna zemaljskim kabelom obuhvatit će 548 km mreže, prolazeći kroz osam gradova  (Atena, Solun, Volos, Lamia, Larisa, Livadeia, Katerini, Teba). Iz Soluna, nova će ruta povezati Sofiju i Beograd te će, prelazeći cijelu balkansku regiju, dosegnuti glavna čvorišta Zapadne Europe preko Ljubljane.

Na istoku će omogućiti jačanje postojeće veze s Turskom i Bliskim istokom, kao i Bugarskom. Na zapadu i jugu, nova će ruta biti dio jezgre koja postojećim podmorskim kabelom povezuje Atenu s Italijom i Kretom. 

Veleprodajom upravljat će poslovna jedinica UGI, koja je dedicirana za telekomunikacijske veleprodajne aktivnosti Grupe, nudeći najsuvremenije usluge povezivosti. One uključuju podatkovni promet, glasovne i mobilne usluge te usluge roaminga svim europskim čvorištima, u partnerstvu s glavnim operatorima i velikim tehnološkim kompanijama.

"Stvaranjem ove potpuno nove rute, United Grupa pokazuje svoju predanost da bude najveći pružatelj optičke mreže u jugoistočnoj Europi, povećavajući konkurentnost, stvarajući nove mogućnosti ulaganja i ubrzavajući digitalnu transformaciju. Projekt je u skladu sa sve većom potražnjom koja dolazi od značajnih ulaganja u nove podatkovne centre u regiji, kao i u nove podmorske kabele koji se postavljaju u Grčkoj, na južnoj  granici“, ističe Paolo Ficini, glavni izvršni direktor UGI-ja.