TELEKOM TRŽIŠTE

Ugovor za Vodafone i 3 UK dobiva uvjetno odobrenje

Istraga o nacionalnoj sigurnosti standardna je za svaku promjenu kontrole za tvrtke koje posluju u područjima koja se smatraju osjetljivima za gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva, kao što su telekomunikacije.

Ugovor za Vodafone i 3 UK dobiva uvjetno odobrenje
Dražen Tomić / Tomich Productions

Plan spajanja britanskih operatera Vodafone i 3 prošao je procjenu nacionalne sigurnosti. Međutim, prijedlog još uvijek treba riješiti istragu tržišnog natjecanja koja je u tijeku.

Uvjeti navedeni u izjavi koju je izdao Ured britanske vlade uključuju osnivanje odbora za nacionalnu sigurnost unutar zajedničkog entiteta koji će nadzirati svaki osjetljivi rad i pratiti teme koje se odnose na kibernetičku, fizičku i osobnu sigurnost. Odbor je dužan redovito izvještavati vladu zemlje.

Ostali uvjeti odnose se na upravljanje zajedničkim pothvatom i neovisni pregled planova mrežne migracije. Istraga o nacionalnoj sigurnosti standardna je za svaku promjenu kontrole za tvrtke koje posluju u područjima koja se smatraju osjetljivima za gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva, kao što su telekomunikacije.

Odobrenje sigurnosnih tijela jedna je od dvije glavne regulatorne prepreke za predloženo spajanje 3 UK s jedinicom Vodafona u zemlji. Njih dvoje još uvijek čekaju odluku Uprave za tržišno natjecanje i tržište (CMA), koja radi na krajnjem roku za istragu do rujna. CMA je otvorio svoju dubinsku istragu nakon što je početna procjena izazvala zabrinutost zbog potencijalnog pada konkurencije u mobilnom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva i posrednog utjecaja na MVNO segment.