TELEKOM TRŽIŠTE

T-Mobile će se suočiti s antimonopolskom tužbom zbog preuzimanja Sprinta

T-Mobile će se suočiti s antimonopolskom tužbom zbog preuzimanja Sprinta
Depositphotos

T-Mobile US suočit će se s tužbom zbog akvizicije Sprinta 2020. Američki sudac stao je na stranu pretplatnika AT&T-a i Verizona koji su podnijeli kolektivnu tužbu tvrdeći da je dogovor naštetio konkurenciji i doveo do povećanja cijena.

Tužbu je podnijelo sedam pretplatnika AT&T-a ili Verizona u ime milijuna potrošača za koje tužitelji kažu da su na njih utjecao ugovor vrijedan 26 milijardi dolara. Tužitelji su ugovor opisali kao jedan od najnekonkurentnijih u povijesti i pozvali na niz kazni, uključujući poništenje preuzimanja.

Sudac je utvrdio da su tužitelji uvjerljivo tvrdili da su više cijene na američkom tržištu proizašle izravno iz završetka posla, pokazujući da je smanjenje konkurencije rezultiralo time da AT&T i Verizon naplaćuju više cijene nego što bi inače. Pravni tim T-Mobilea opisao je kolektivnu tužbu kao bez presedana i spekulativnu.

Tim je tvrdio da bi potrošači trebali prijeći na T-Mobile, a ne ga tužiti jer su nezadovoljni cijenama njegovog rivala. T-Mobile je preuzeo brojne obveze u vezi s cijenama, konkurencijom i poslovima kako bi ublažio zabrinutost zbog konkurencije.