Snažan rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2021.

Snažan rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2021.

U odnosu na prvih 9 mjeseci 2020., ukupni prihodi ! Hrvatska, prema objavljenim poslovnim rezultatima Telekom Austria, porasli su 7,7 posto i iznose 336,2 milijuna eura. Rezultat je to snažnog rasta prihoda od usluga, dok su prihodi od opreme ostali na prošlogodišnjoj razini, objašnjavaju iz A1 Hrvatska na upit ICTbusiness.info.

Operativna dobit (EBITDA – dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) dosegla je 125,8 milijuna eura veća je za 13,1 posto. Kapitalne investicije u odnosu na treći kvartal 2020. više su čak 345 posto.

U prvih 9 mjeseci ove 2021. godine investicije ukupno iznose 66,7 milijuna eura, što je porast od 88,6 posto. Razlog tome je prije svega zbog ulaganja u nove frekvencije i najmoderniju tehnologiju za izgradnju mobilne 5G i fiksne optičke mreže, tvrde u A1 Hrvatska.

„Drugu godinu izvanrednih okolnosti uzrokovanih COVID-19 pandemijom obilježila je konsolidacija poslovanja zahvaljujući digitalnoj transformaciji te prilagodbi promijenjenim navikama i potrebama privatnih i poslovnih korisnika. Razlozi su to, uz internu agilnost i uštede u tekućem poslovanju, dobrih poslovnih rezultata uz goleme investicije. Kompanija je spremno dočekala aukciju i akvizirala nove frekvencije za pružanje usluga na 5G mreži kojima podržava najbolje mobilno korisničko iskustvo“, komentiraju iz A1 rezultate poslovanja na upit ICTbusiness.info.

Broj korisnika širokopojasnog interneta raste za 4,3 posto, dok je ukupni broj korisnika fiksnih usluga manji za 0,2 posto. Uz tranziciju korisnika na širokopojasne usluge s brzinom do 1Gbps, ponudu upotpunjuje vrhunski TV sadržaj. Prosječni prihod po priključku (ARPL) viši je za 1,8 posto i iznosi 32 eura.

Na mobilnom tržištu A1 Hrvatska bilježi snažan rast zahvaljujući uslugama prilagođenim potrebama korisnika uz atraktivne uređaje i cijene. Također, dobra turistička sezona donijela je značajno povećanje posjetitelja u roamingu. Baza mobilnih korisnika veća je za 6,5 posto. U porastu su korisnici uz ugovor za 7,4 posto, kao i na bonove za 5 posto. Nastavljena je i potražnja za Homebox uređajima, a sve zajedno je utjecalo na prosječan prihod po korisniku (ARPU) koji iznosi 10,8 eura, što je 3,8 posto više nego u istom razdoblju 2020.

„Snažan rast ključnih financijskih pokazatelja u trećem kvartalu 2021. potvrda je pozitivnih trendova te nam je istodobno garancija nastavka velikog investicijskog ciklusa u najmoderniju tehnologiju i izgradnju prave gigabitne 5G i fiksne optičke mreže. Svim korisnicima A1 fiksne infrastrukture omogućen je naime gigabitni pristup, a plan nam je u iduće tri godine optičkom infrastrukturom obuhvatiti 800.000 hrvatskih kućanstava. Uz veliku investiciju A1 već ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj, koja pokriva više od 560 tisuća kućanstava“, tvrdi za ICTBusiness.info Goran ManestR, član Uprave i glavnI direktor za financije A1 Hrvatska.

Pritom dodatno napominje kako je dio te infrastrukture po zgradama, Telemach nažalost neovlašteno koristi i pojašnjava da bi bilo naravno puno bolje da napore i resurse koje ulažemo u rješavanje ove neprofesionalne situacije, kojom smo neugodno iznenađeni, možemo u potpunosti uložiti u daljnji rast i razvoj najveće i najbolje optičke mreže u Hrvatskoj.

„Svakako nećemo dozvoliti da nelojalna konkurencija na bilo koji način utječe na iskustvo i kvalitetu usluge koju pružamo korisnicima. Tako od kolovoza ove godine akvizicijom i aktivacijom spektra pružamo usluge na gigabitnoj 5G mreži, koja je temelj digitalizacije i ravnomjernog razvoja Hrvatske. Uz pametna ICT rješenja, upravo su 5G i optička mreža temelji za ubrzanje gospodarskog razvoja i konkurentnosti. S najmodernijom tehnologijom nastavljamo graditi bolju digitalnu budućnost“, ističe u komentaru za ICTbusiness.info na rezultate Manestar.

Još iz kategorije

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

07.12.2021.

U prvih devet mjeseci 2021. na tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je trend rasta ukupnih ulaganja koja su veća za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. U nepokretnoj mreži zabilježen je značajan porast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 127 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

05.12.2021.

Poboljšane mogućnosti 5G mreža potaknule su entuzijazam i svijest o privatnim mobilnim mrežama pa samim time doveli godišnju potrošnju na mrežni hardver i usluge do gotovo 12 milijardi američkih dolara na globalnoj razini, navodi Juniper Research.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

03.12.2021.

Ericsson je u najnovijem izvješću otkrio da se potrošnja podatkovnog prometa povećala gotovo 300 puta od 2011., kad je objavljen prvi kompanijin Mobility Report. A razlozi za takvo povećanje su podosta logični.