Snažan pad cijena roaminga, podatkovni promet u sunovratu!

Snažan pad cijena roaminga, podatkovni promet u sunovratu!

Foto: Fotolia

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, koje se očekuje nakon deblokade od strane Slovenije, 1. srpnja ove godine, dakle za nešto manje od četiri mjeseca telefoniranje za hrvatske mobilne korisnike u Europi postat će zaista pristupačno, ne više luksuz.

Naime, koliko god pazili na pozive i SMS poruke u inozemstvu, uopće ne govoreći o prijenosu podatak, iznenađenja na računu svih mobilnih telekom operatera od roaminga zaista znaju biti zastrašujuća. To se više neće događati, jer na dan ulaska Hrvatske u EU dodatno se snižavaju cijene.

Naime, zbog nove Roaming III regulacija koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine, operatori do  ulaska u EU trebaju dogovoriti s europskim operatorima veleprodajne cijene, ali sada postoji i price-cap u dogovoru cijena. Posljedično će i maloprodajne cijene morati biti niže, a svakako neće smjeti prijeći određenu granicu iz uredbe.

S obzirom na to da na tržištu pokretnih komunikacija postoji učinkovito tržišno natjecanje HAKOM neće imati utjecaja na kreiranje maloprodajnih cijena ali je vjerojatno da će one biti ili blizu granice ili na samoj granici, tvrdi naš izvor s telekomunikacijskog tržišta.

Sve zapravo počinje u spomenutom dokumentu biti zanimljivo od članka 7. gdje se prvi put konkretno definiraju cijene u veleprodaji i gdje se zapravo vidi pravna snaga europske pravne regulative.

Prema članku 8. stavak 2. cijena poziva neće smjeti biti veća 0,24 eura odnosno oko 1,82 kune, dok bi cijena dolaznog poziva (kada vas netko zove dok ste u inozemstvu) trebala biti osjetno niža i iznositi oko 0,07 eura odnosno 0,53 kune.

Cijena SMS poruke poslane dok ste u roamingu baš će 1. srpnja dodatno pasti sa 0,09 eura na 0,08 eura što će značiti da će korisnici HT-a, Vipneta i Tele 2 plaćati za jednu SMS poruku oko 0,62 kune.

I sada ono dosita najvažnije. Cijena podatkovnog prometa padat će snažno i to za nekoliko desetaka puta jer danas se obračunava po 100 KB, a po novome će telekom operateri morati obračunavati po 1 MB. Tako u članku 13. stoji kako će cijena sa sadašnjih 0,7 eura za 1 MB za roaming korisnike eto baš na 1. srpnja pasti za gotovo 50 posto na 0,45 eura za MB. Prema tome hrvatski korisnici plaćat će 3,42 kune za 1 MB.

 

Napomena korisnicima – cijene su izračunate prema prosječnom najvišem tečaju u zadnjih nekoliko tjedana tako da je riječ o 1 € = 7,6 kuna.

Kako ne bi bilo sumnje da je riječ o drastičnom padu cijena evo nekoliko svježih primjera kolike su cijene primjerice bile za vrijeme Mobile World Congressa 2013 u Barceloni ili CeBIT-a u Hannoveru.

Cijene na mrezi Vodafone-Airtel : odl.poz prema HR i posj.zem: 9.05kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 2.96kn/100kB

Cijene na mrezi Movistar : odl.poz prema HR i posj.zem: 12.10kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 7.02kn/100kB

Cijene na mrezi Vodafone D2 : odl.poz prema HR i posj.zem: 9.05kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 2.96kn/100kB

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.