Snažan pad cijena roaminga, podatkovni promet u sunovratu!

Snažan pad cijena roaminga, podatkovni promet u sunovratu!

Foto: Fotolia

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, koje se očekuje nakon deblokade od strane Slovenije, 1. srpnja ove godine, dakle za nešto manje od četiri mjeseca telefoniranje za hrvatske mobilne korisnike u Europi postat će zaista pristupačno, ne više luksuz.

Naime, koliko god pazili na pozive i SMS poruke u inozemstvu, uopće ne govoreći o prijenosu podatak, iznenađenja na računu svih mobilnih telekom operatera od roaminga zaista znaju biti zastrašujuća. To se više neće događati, jer na dan ulaska Hrvatske u EU dodatno se snižavaju cijene.

Naime, zbog nove Roaming III regulacija koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine, operatori do  ulaska u EU trebaju dogovoriti s europskim operatorima veleprodajne cijene, ali sada postoji i price-cap u dogovoru cijena. Posljedično će i maloprodajne cijene morati biti niže, a svakako neće smjeti prijeći određenu granicu iz uredbe.

S obzirom na to da na tržištu pokretnih komunikacija postoji učinkovito tržišno natjecanje HAKOM neće imati utjecaja na kreiranje maloprodajnih cijena ali je vjerojatno da će one biti ili blizu granice ili na samoj granici, tvrdi naš izvor s telekomunikacijskog tržišta.

Sve zapravo počinje u spomenutom dokumentu biti zanimljivo od članka 7. gdje se prvi put konkretno definiraju cijene u veleprodaji i gdje se zapravo vidi pravna snaga europske pravne regulative.

Prema članku 8. stavak 2. cijena poziva neće smjeti biti veća 0,24 eura odnosno oko 1,82 kune, dok bi cijena dolaznog poziva (kada vas netko zove dok ste u inozemstvu) trebala biti osjetno niža i iznositi oko 0,07 eura odnosno 0,53 kune.

Cijena SMS poruke poslane dok ste u roamingu baš će 1. srpnja dodatno pasti sa 0,09 eura na 0,08 eura što će značiti da će korisnici HT-a, Vipneta i Tele 2 plaćati za jednu SMS poruku oko 0,62 kune.

I sada ono dosita najvažnije. Cijena podatkovnog prometa padat će snažno i to za nekoliko desetaka puta jer danas se obračunava po 100 KB, a po novome će telekom operateri morati obračunavati po 1 MB. Tako u članku 13. stoji kako će cijena sa sadašnjih 0,7 eura za 1 MB za roaming korisnike eto baš na 1. srpnja pasti za gotovo 50 posto na 0,45 eura za MB. Prema tome hrvatski korisnici plaćat će 3,42 kune za 1 MB.

 

Napomena korisnicima – cijene su izračunate prema prosječnom najvišem tečaju u zadnjih nekoliko tjedana tako da je riječ o 1 € = 7,6 kuna.

Kako ne bi bilo sumnje da je riječ o drastičnom padu cijena evo nekoliko svježih primjera kolike su cijene primjerice bile za vrijeme Mobile World Congressa 2013 u Barceloni ili CeBIT-a u Hannoveru.

Cijene na mrezi Vodafone-Airtel : odl.poz prema HR i posj.zem: 9.05kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 2.96kn/100kB

Cijene na mrezi Movistar : odl.poz prema HR i posj.zem: 12.10kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 7.02kn/100kB

Cijene na mrezi Vodafone D2 : odl.poz prema HR i posj.zem: 9.05kn/min; dol.poz: 4.99kn/min; SMS: 3.97kn; MMS: 6.01kn; prij.pod: 2.96kn/100kB

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.