Pojačana digitalizacija neće uspjeti bez 5G mreže

Pojačana digitalizacija neće uspjeti bez 5G mreže

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Ubrzano uvođenje 5G infrastrukture postalo je ključno polje u široj borbi za kontrolu nad industrijama budućnosti. Istodobno, utrka za izgradnjom 5G mreža i ubiranjem značajnih blagodati koje nude svim ekonomskim čimbenicima dobila je hitnost u svjetlu pojačane digitalizacije koju je pokrenula globalna pandemija COVID-19. Međutim, Europi prijeti opasnost da zaostane za svojim globalnim konkurentima, govori izvješće EIB-a. Europska komisija će sada razmotriti rezultate i preporuke prilikom razmatranja budućih koraka za rješavanje utvrđenih izazova i stvaranja mogućnosti za rizični kapital za 5G u Europi.

U tom kontekstu, nova studija Europske investicijske banke (EIB) i Europske komisije (u okviru njihovog zajedničkog InnovFin savjetodavnog programa) naglašava da Europa mora značajno povećati ulaganje u inovativne 5G digitalne pothvate kako bi oslobodila puni potencijal 5G inovacija. To je prva opsežna analiza spremnosti EU-a za financiranje velike tehnološke, industrijske i inovacijske tranzicije koja proizlazi iz 5G tehnologije.

Jedna od značajnih razlika u financiranju između Europe i Sjedinjenih Država u smislu financiranja rizičnog kapitala za 5G inovacijski ekosustav je između 4,6 i 6,6 milijardi EUR godišnje. Ovaj investicijski jaz glavni je izazov za brzi razvoj 5G u Europi, koji riskira zaostatak u utrci za vodstvom na području 5G te da ostane u neizvjesnom kontekstu oporavka od pandemije.

5G inovacije ključni su pokretač poticanja europske konkurentnosti, inovacija i gospodarskog rasta, istodobno osiguravajući europsku stratešku digitalnu autonomiju. Stoga je presudno važno za Europu da značajno poveća ulaganja u ekosustav 5G inovacija i digitalnih inovacija kako bi zadržala snažnu poziciju u globalnoj 5G tehnološkoj utrci. Studija sugerira da će povećanje udjela u kapitalu u ranoj fazi i u fazi rasta digitalnih startupa biti ključno za daljnji razvoj i usvajanje 5G tehnologija.

„Prijelaz na 5G tehnologiju dobit će posebno manja poduzeća. Moramo iskoristiti okretnost i kreativnost manjih pothvata kako bismo osigurali da Europa ne propusti velike mogućnosti i nove putove rasta koje nudi 5G ”, rekla je Teresa Czerwińska, potpredsjednica EIB-a odgovorna za inovacije i digitalnu tehnologiju.

"Kao međunarodna financijska institucija s najvećim portfeljem digitalizacije, EIB grupa spremna je usko surađivati ​​sa svim dionicima kako bi pružila kapital i savjete potrebne kako bi EU pomogla ostvariti puni potencijal 5G inovacija“, ističe Teresa Czerwińska.

Empirijski dokazi iz studije pokazuju izazov podupiranja rasta vodećih inovatora i osiguranja njihovog rasta u Europi. Jedna od ključnih preporuka je dodijeliti dovoljan javni kapital kroz nacionalni proračun i programe EU-a, poput Fonda za oporavak i otpornost i InvestEU, ekosustavu 5G kako bi katalizirao dodatna ulaganja privatnog sektora. Ulaganja u javni sektor bit će najučinkovitija ako budu podržana zajedničkom strategijom jedinstvenog tržišta, promičući homogenost i standardizaciju na cijelom kontinentu.

Strategija financiranja 5G na razini EU-a trebala bi imati za cilj maksimiziranje sinergije između značajnih ulaganja na strani ponude i ulaganja u potražnju u nove usluge i rješenja pokrenuta 5G povezivanjem. Konačno, studija pokazuje nedostatak svijesti među malim i srednjim poduzećima i startupovima o dostupnim mogućnostima financiranja za 5G pothvate u Europi.

 

Još iz kategorije

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

02.03.2021.

Ericsson je predstavio rješenje za “sjeckanje” Radio pristupnih mreža (RAN) unutar 5G mreža, koje omogućava poslužiteljima komunikacijskih usluga dostavu prilagođenih 5G usluga s garantiranim performansama.

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

02.03.2021.

A1 Telekom Austra Grupa dobila je najviši mogući, Tier 4  certifikat kao potvrdu izvrsnosti za satelitsku zemaljsku postaju Aflenz u Austriji. Certifikacija je provedena prema strogim kriterijima World Teleport Association (WTA), udruženja pružatelja satelitskih komunikacijskih usluga i vrijedi tri godine.

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

01.03.2021.

Najjači domaći telekom operator HT danas je prvi započeo s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s dva do tri puta većim brzinama i veće mogućnosti upotrebe u brojnim sektorima, brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.