Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini zabilježio je pad prihoda na 7,885 milijardi kuna što je za 0,81 posto manje negoli u poslovnoj 2018. godini. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova u 2019. godini iznosi 2.908 milijuna kuna te je za 4,1 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto.

Dobit prije oporezivanja prema godišnjem financijskom izvješću pala je 30,4 posto sa 1.293 milijarde kuna na 900,23 milijuna kuna, pokazuju poslovni rezultati za 2019. godinu.

Hrvatski Telekom uložio je 1,9 milijardi kuna u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga, što je za 4,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Doprinos društava kćeri prihodima HT Grupe u 2019. iznosio je za Iskon 387 milijuna kuna što je za 5 milijuna kuna ili 1,31 posto više, dok je to za Combis 587 milijuna kuna odnosno 11,6 posto više negoli u 2018. godini.

Doprinos Optima Telekoma HT Grupi iznosio je 320 milijuna kuna u 2019. te je bio za 8 milijuna kuna manji u odnosu na 2018. Sastojao se od 516 milijuna kuna doprinosa Optima Telekoma kao treće strane, koji je u cijelom iznosu prikazan pod stavkom ostali prihodi od nepokretnih telekomunikacija, i od 195 milijuna kuna odnosa između društava, kojim su ponajprije smanjeni prihodi od nepokretnih telekomunikacija na veleprodajnoj razini.

U okviru strategije restrukturiranja netemeljnog poslovanja HT-a, u studenome 2019. je s društvom Uniline sklopljen Ugovor o prijenosu i prodaji poslovnog udjela kojeg HT holding drži u društvu E-tours. Transakcija je zaključena 31. prosinca 2019.

Prihodi od pokretnih telekomunikacija povećali su se za 14 milijuna kuna, odnosno 0,4 posto, na 3,464 milijarde kuna u 2019. u odnosu na 2018. HT Grupa u Hrvatskoj ostvarila je rast od 26 milijuna kuna, odnosno 0,8 posto, dok su se prihodi Crnogorskog Telekoma smanjili za 12 milijuna kuna, odnosno 3,8 posto.

Povećali su se prihodi od postpaid usluga 73 milijuna kuna, odnosno 4,8 posto, uređaja 26 milijuna kuna, odnosno 3,0 posto i posjetitelja 14 milijuna kuna, odnosno 6,3 posto, kojima su neutralizirani manji ostali prihodi od pokretnih telekomunikacija 82 milijuna kuna, odnosno 36,7 posto, prihodi od prepaid usluga 12 milijuna kuna, odnosno 2,1 posto te zatezne kamate i naknade za opomene 6 milijuna kuna, odnosno 29,2 posto.

Prihodi od postpaid usluga povećali su se ponajprije zahvaljujući većim prihodima od podatkovnih usluga u pokretnoj mreži kao rezultat kontinuiranog trenda zamjene tradicionalnih usluga podatkovnim uslugama i većim prihodima od govornih usluga kao rezultat povećanja korisničke baze za 4,2 posto.

Prihodi od uređaja povećali su se zahvaljujući intenzivnim aktivnostima zadržavanja te time i većem broju produljenja ugovora, kao i većim tržišnim ulaganjima te većem utjecaju preprodaje.

Prihodi od prepaid usluga smanjili su se kao posljedica pada korisničke baze za 5,7 posto, što je rezultiralo manjim prihodima od govornih, SMS i MMS usluga.

Prihodi od nepokretnih telekomunikacija smanjili su se za 71 milijun kuna, odnosno 2,1 posto, na 3,344 milijarde kuna u 2019. u odnosu na 2018. Prihodi od nepokretnih telekomunikacija smanjili su se u HT Grupi u Hrvatskoj za 53 milijuna kuna, odnosno 1,7 posto, a u Crnogorskom Telekomu za 18 milijuna kuna, odnosno 7,2 posto.

Pad je ponajprije rezultat manjih prihoda od govornih usluga 103 milijuna kuna, odnosno 12,7 posto i širokopojasnih usluga 42 milijuna kuna, odnosno 4,5 posto, ali je djelomično neutraliziran većim prihodima od televizijskih usluga 71 milijun kuna, odnosno 15,1 posto i prihodima od veleprodaje 8 milijuna kuna, odnosno 2,4 posto.

Manji prihodi od govornih usluga u nepokretnoj mreži na maloprodajnoj razini posljedica su kontinuiranog pada broja priključaka u nepokretnoj mreži koji ostvaruju prihode kao rezultat tekućeg trenda zamjene nepokretnih telekomunikacija pokretnima poduprtog snažnim ponudama usluga u pokretnoj mreži koje su puno atraktivnije od ponuda govornih usluga u nepokretnoj mreži i čvrstim regulatornim okruženjem.

Pad prihoda od širokopojasnih usluga rezultat je manjeg ARPU-a za širokopojasne usluge na maloprodajnoj razini, koji proizlazi iz snažnijeg tržišnog natjecanja i agresivnih ponuda na tržištu.

Povećanje prihoda od televizijskih usluga rezultat je povećanja korisničke baze u HT Grupi u Hrvatskoj kao posljedica stjecanja EvoTV-a i poticanja televizijskih usluga u okviru Magente1. Doprinos Crnogorskog Telekoma gotovo je na razini 2018.

Rast prihoda od veleprodaje dolazi od HT Grupe u Hrvatskoj ponajprije zbog većeg tranzitnog prometa u Iskonu.

HT, je kao vodeći operator i u Hrvatskoj i u regiji, uspostavio probnu 5G mrežu koja je integrirana u stvarno proizvodno mrežno okruženje, ističu u HT-u i dodaju da je u 2019. sveukupno implementirano 19 baznih postaja, od čega 9 u 4. kvartalu, uključujući izgradnju za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, ističu iz HT-a.

„Uspostavljena probna mreža bit će u 2020. godini iskorištena za testiranje i pokazivanje praktičnih koristi 5G mreže. Hrvatski Telekom je prvi na hrvatskom tržištu instalirao testnu 5G baznu postaju u Samoboru, a nakon toga je instalirao nekoliko testnih 5G lokacija diljem zemlje“, ističu u HT-u.

U 2019. godini fokus modernizacije fiksne pristupne mreže nove generacije (NGA) bio je na optičkim mrežama, uz pokrivanje dodatnih 50.100 kućanstava FTTH tehnologijom u 4. kvartalu. Ukupna pokrivenost optikom do stana (FTTH) povećala se na 280.358 kućanstava. Dodatno, tijekom 2019. provedene su dodatne intenzivne aktivnosti vezano za hibridni pristup za korisnike koji su izvan dosega fiksnih mreža velikih brzina. Krajem 2019. godine je 110.356 korisnika dobilo veće brzine kroz hibridni pristup.

HT je pokrio ukupno 60.2 posto kućanstava tehnologijama koje omogućuju brzine >30 Mbit/s, od čega 23,6 posto tehnologijama koje omogućuju brzinu >100 Mbit/s. Optički bazirana pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 438 tisuća kućanstava.

HT, je kao vodeći operator i u Hrvatskoj i u regiji, uspostavio probnu 5G mrežu koja je integrirana u stvarno proizvodno mrežno okruženje, pojašnjavaju iz ovog telekoma i dodaju da je u 2019. sveukupno implementirano 19 baznih postaja, od čega 9 u 4. kvartalu, uključujući izgradnju za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

"Uspostavljena probna mreža bit će u 2020. godini iskorištena za testiranje i pokazivanje praktičnih koristi 5G mreže. Hrvatski Telekom je prvi na hrvatskom tržištu instalirao testnu 5G baznu postaju u Samoboru, a nakon toga je instalirao nekoliko testnih 5G lokacija Tijekom 2019. značajno je smanjen broj korisničkih pritužbi i neproduktivnih poziva agentima pozivnih centara za rezidencijalne i poslovne korisnike, uz istovremeno smanjivanje broja tehničkih grešaka. Zbog proaktivnog pristupa (npr. rješavanje procesa, unificirani obrasci, proaktivno informiranje) korisničke pritužbe su se smanjile za 22 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine", ističu u HT-u.

Optički bazirana pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 438 tisuća kućanstava. 50.100 novih kućanstava obuhvaćeno je tehnologijom Fiber to the Home (FTTH) u razdoblju od siječnja do prosinca 2019., što je više nego dvostruko povećanje u odnosu isto razdoblje 2018. Ukupna pokrivenost FTTH tehnologijom povećala se na 280.358 kućanstava. Osim toga, tijekom 2019. poduzete su intenzivne aktivnosti na hibridnom pristupu kupcima izvan dosega fiksne mreže velike brzine. Ukupno je 110.356 kupaca nadograđeno na veće brzine putem hibridnog pristupa krajem 2019.

U području pokretnih telekomunikacija pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru iznosi 89,1 posto, a u otvorenom 99,4 posto. Također, Hrvatski Telekom je nastavio sa značajnim investicijskim programom modernizacije mobilne mreže diljem Hrvatske. Krajem 2019. program modernizacije radijske pristupne mreže uspješno je dovršen. Zamijenjena je radijska oprema na 1.960 lokacija te je dodatno provedena adaptacija 1.469 antenskih prihvata i stupova. Nakon modernizacije gotovo sve lokacije (98 posto) opremljene su LTE tehnologijom čime je ukupan kapacitet mreže 3 puta veći, a korisnička propusnost 75 posto veća u odnosu na stanje prije modernizacije.

U IT dijelu, dovršena je prva isporuka BITT transformacije koja uključuje produkcijski sustav za „Customer HUB“ te pilot produkcijske sustave za „Order Capture“ i Order Execution“. U četvrtom kvartalu dodatno su uspostavljena 4 agilna tima za „FMCC“, „oneApp“, „Online“ i „voice selfcare“ usluge.

„Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, nastavljamo s donošenjem tehnologije u svaki kutak Hrvatske kako bismo osigurali da svi naši građani imaju jednaku priliku za kvalitetan život. Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u zadnjih 10 godina, uz stalnu transformaciju prihoda od usluga, uz porast korisničke baze širokopojasnog pristupa i TV-a te povećavajući prosječan prihod po korisniku mobilnih usluga, nudeći korisnicima “više za više”. Ulaganje u našu mobilnu mrežu omogućilo nam je da trostruko povećamo kapacitet mreže i povećamo brzinu za korisnike za 75% u odnosu na status prije modernizacije. Omogućili smo dostupnost usluga 4G mobilne mreže na cijelom području Hrvatske, te smo na taj način stvorili infrastrukturne preduvjete za ruralni razvoj, kao i omogućili dostatan kapacitet tijekom turističke sezone. Osim toga, nova modernizirana oprema je spremna za 5G. Ponosan sam i na Partnerske sporazume koje smo sklopili s lokalnom i regionalnom samoupravom, kojima smo se obvezali izgraditi optiku za 135.000 korisnika diljem Hrvatske. Sve ovo predstavlja ključnu osnovu za povezivanje svih u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija, a obećavam vam da nećemo stati dokle god svi u Hrvatskoj ne budu povezani“, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Još iz kategorije

Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

04.04.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o aukcijama za 5G frekvencijske spektre u Europskoj uniji pokazuje da mnoge države odgađaju već najavljene aukcije, a naravno razlog tome je velika pandemija korona virusa. Podaci govore da prema Akcijskom planu 5G EU-a, države članice moraju odobriti opseg 700 MHz do 2020. godine, osim ako ne postoje opravdani razlozi za odlaganje najkasnije do sredine 2022. godine.

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.